Afbeelding

Hemelvaart

zondag 28 mei 2017 10:00

HUISSEN - Ik heb jarenlang in de jeugdzorg gewerkt als pastoraal werker. Dat is meer dan zorg geven, het is ook voortdurend bezig zijn met opvoeden. Kinderen nabij zijn in hun levensvragen.

Een terugkerend thema in teamgesprekken was of je een kind een eenduidig antwoord moet geven als het jou een persoonlijke vraag stelt. Want als elke groepsleider iets(jes) anders zegt, wordt dat niet veel te verwarrend en onduidelijk? Of is het juist goed dat kinderen ontdekken en ervaren dat antwoorden verschillend kunnen zijn, dat mensen verschillend het leven ervaren en duiden?
Anna vraagt na het overlijden van haar oma waar ze nu is. “Oma is een sterretje” en die nacht blijft het gordijn een kiertje open. Oma is in de hemel bij God. Oma is dood en begraven. Oma zit in jouw hart. Ze gaat met ons mee. Praat soms even met je. Of iets herinnert aan haar.
Met hemelvaart stellen de vrienden van Jezus dezelfde vragen: waar is Jezus nu? Heel lang had de kerk één antwoord voor alle mensen overal: Jezus is in de hemel bij God. Twee keer hetzelfde: de hemel, een ander woord voor God. Hemelvaart! Vandaag laat ik daar graag ruimte in open voor verschillende (ant)woorden. Waar is Jezus? Een wolk en hij verdween. Daar kun je het woord ‘hemel’ mee verbinden, maar staar je niet blind op dat ene woord zeggen de twee engelen! Hemelvaart: als het donker wordt, laat je levensgordijnen op een kier. Vriendschap en liefde kunnen niet sterven. Steeds weer drijven er wolkjes tussen hemel en aarde (Matthijs Glastra).

Kerkdienst Prot. Gemeente Huissen, zondag 28 mei, 10 uur, em. ds Johan Wijers, Brummen.