Afbeelding

Huissen van 1314 tot 1816

Algemeen

HUISSEN - Huissen staat vanaf het jaar 814 al in oude geschriften en had in 1314 al stadrechten. 2014 is daarom een mooi jubileumjaar om te vieren en te gedenken met 1200 jaar Huissen en 700 jaar stad. Tijdens dit jubileumjaar organiseert de Historische Kring Huessen diverse activiteiten met een historisch tintje. Donderdag 17 april vanaf 20.30 uur wordt er in de Buitenpoort een lezing verzorgd door stadhistoricus drs. J. Zweers. Iedere geïnteresseerde is hierbij welkom.

De spreker zal in zijn verhaal ingaan op de politieke, economische, militaire en godsdienstige ontwikkelingen in Huissen. Dit vanaf de stadswording in 1314 tot de overgang naar het Koninkrijk der Nederlanden in 1816. De nadruk ligt op de zestiende en zeventiende eeuw omdat die eeuwen zeer bepalend zijn geweest voor de stad en de omliggende Ambten Huissen en Malburgen.

Boeiende zaken zullen worden onthuld op het gebied van de scheepvaart, de landbouw en de verschillende militaire bezettingen door Staatse en Hessische troepen. Huissen zou Huissen niet zijn geweest als er ook geen spannende zaken en rariteiten te vermelden zijn. Meester-verteller Zweers heeft natuurlijk weer smeuïge verhalen en anekdotes over de spanningen die ontstonden tussen de belijders van de nieuwe en de oude godsdienst en vooral ook over de politieke listigheden van het stadsbestuur. De verkiezing van het stadsbestuur zal daarbij onder de loep worden genomen en vooral de invloed daarvan op de stad en de Huissenaren vanaf de zevenrtiende eeuw. Het wordt 17 april vast weer een boeiende avond.

Uitgelicht

Digitale krant