Gendtse Paarden- en Ponymarkt dinsdag 26 augustus

Algemeen

GENDT - Traditioneel tijdens de Gendtse Kermis vindt op de laatste dinsdag van augustus de Gendtse Paarden- en Ponymarkt plaats. Midden in het centrum van Gendt, in de Dorpstraat tussen bakker Milder en café De Klok tussen de prachtige platanen kunnen de paarden en pony's vanaf 06.00 uur op de markt worden aangevoerd. Om 08.30 uur wordt er begonnen met de keuringen van diverse paarden- en ponyrassen.

Het bestuur van de Stichting Gendtse Paarden en Ponymarkt heeft de aanvoer premie en de keuringsprijzen ook voor dit jaar weer kunnen vasthouden op het zelfde niveau als de voorgaande edities. Dit ondanks dat de organisatiekosten wel zijn gestegen en de inkomsten uit sponsoring en verkoop van loten stabiel blijft. Met deze financiële inkomsten probeert de Stichting een extra stimulans te geven aan de bezitters van paarden en pony's uit de regio om met hun viervoeters naar de jaarlijkse paarden en ponymarkt van Gendt te komen.

De enkele jaren geleden ingestelde aanvoerpremie is ook dit jaar weer beschikbaar en bedraagt tien euro voor elk dier dat tussen 06.00 en 09.00 uur wordt aangevoerd. Hoe klein de markt misschien dan wel mag zijn, de laatste jaren werd het merendeel van de te koop aangeboden dieren van eigenaar gewisseld.

Ook de geldprijzen die worden verstrekt voor de deelnemers aan de keuringen blijven intact. De eerste prijs levert 40 euro op, de volgprijzen lopen van 30, 20, 15 en 10 euro . Dit laatste bedrag is voor elke deelnemer ongeacht zijn klassering vanaf plaats vijf of lager.

Voor de aanvoer van paarden- en pony's voor de markt en/of keuring is een speciale route door middel van borden door de gemeente Lingewaard duidelijk aangegeven.

Keuringen

Hoofdonderdeel van deze markt zijn de keuringen van diverse paarden- en ponyrassen. Deze worden de laatste jaren in 1 ring afgewerkt zodat het publiek getuigen kan zijn van alles wat er door de eigenaren aan paarden en pony's ter keuring wordt aangeboden

Er zullen in diverse rubrieken onder andere Shetlandpony's, Haflingers, Friese Paarden, Welsh-pony's, Hackney's en KWPN paarden gekeurd worden. Per ras wordt door een deskundige jury een kampioen gekozen. Deelnemers kunnen zich vanaf 08.00 uur opgeven bij de jurywagen. De keuringen worden afgesloten met de uitverkiezing van de Algemeen en Publieks kampioen. Deze winnaars krijgen de daarbij behorende bekers uitgereikt door burgemeester Schuurmans van de gemeente Lingewaard die dit voor de eerste keer zal doen en die daarbij zal worden vergezeld door het voltallige college.

95e Gendtse Paardenloterij

Ook dit jaar zal de Gendtse Paardenloterij een belangrijke bron van inkomsten zijn voor de instandhouding van dit jaarlijkse evenement. Loten zijn ook dit jaar weer verkrijgbaar bij alle deelnemende Gendtse winkeliers, de Gendtse horeca en de leden van het schuttersgilde Sint-Sebastianus. Ook op dinsdagmorgen tijdens de markt zullen nog loten verkrijgbaar zijn bij de jurywagen en bij enkele winkeliers. Hoofdprijs is vijfhonderd euro in waardecheques en 29 waardecheques variërend van honderdvijftig tot tien euro. Donderdagmorgen 28 augustus om 10.00 uur vindt de officiële trekking plaats onder toeziend oog van Lingewaerd Notarissen in café De Klok, Markt 1 in Gendt. Deze trekking is openbaar en belangstellenden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Internet

Ook de Gendtse Paarden- en Ponymarkt heeft zijn eigen internet site; deze is via www.paardenmarktgendt.nl te bezoeken en zal in de komende tijd verder worden geactualiseerd.

Uitgelicht

Digitale krant