Afbeelding

Kappen oplossing terreur berkenwantsen

Algemeen

BEMMEL - Berkenwantsen zijn ongevaarlijk, maar de beestjes zitten overal en kunnen mensen tot wanhoop brengen. Zo ook bewoners van de seniorenwoningen in de Esdoornstraat in Bemmel. Het college heeft zich het lot van de bewoners aangetrokken. Er loopt een procedure om elf gemeentelijke berken te kappen. Bij geen bezwaar kunnen de bomen vanaf week 49 worden gekapt.

(van de redactie)

Oktober vorig jaar verhuisde Jos Natrop naar een seniorenwoning in de Esdoornstraat. Langzaam kwam het besef dat de buurt al zeven jaar bij de gemeente aandacht vraagt voor de overlast van berkwantsen. Het blijft een vorm van natuurlijke overlast die met bestrijdingsmiddelen niet is te verhelpen. Berkenwantsen zijn kleine insecten die zich voornamelijk ophouden in berkenbomen. Normaalgesproken worden de beestjes in de herfst gezien op muren van huizen en schuren. Dit jaar is het extreem vroeg en talrijker dan normaal, zeggen deskundigen. De media melden dat campings en woonwijken waar berkenbomen staan worden geplaagd door berkenwantsen die massaal aan het uitzwermen zijn.

De irritante vrienden steken niet, zijn ongevaarlijk, maar kunnen een hinderlijke geur produceren. Maar toch. Voor Jos Natrop was de maat al snel vol toen 6 prachtige zomerweken waren vergald door het massale bezoek van wantsen. In de tuin kon hij niet fatsoenlijk zitten. "Als wij naar binnen gingen moesten we ons eerst afkloppen." Ramen en deuren moesten gesloten blijven. De koelkast in de schuur was niet meer veilig voor de berkwantsen. Hij stuurde het college een brandbrief, ondertekend door 21 buurtbewoners, dat ze het meer dan zat zijn. Behalve hun woningen is er ook een speelplaats die veel hinder heeft van de berkenwantsen. Te vies om kinderen te laten spelen, zegt Natrop.

Het college heeft begrip getoond. "Overlast in welke zin dan ook is normaliter geen reden om een boom te verwijderen. De overlast van de berkenwants in de Esdoornstraat is zo buitenproportioneel dat drastisch ingrijpen verantwoord is."
De gemeente moet zich houden aan een herinplantingsplicht. De boomsoorten worden in overleg met bewoners in de buurt gekozen. Vast staat dat niemand nog voor een berkenboom zal kiezen.

Uitgelicht

Digitale krant