Afbeelding

Een dirigent functioneert niet als strenge directeur

Algemeen

GENDT – Christian Ansink laat merken dat vrijblijvendheid niet in zijn woordenboek voorkomt. Gezelligheid oké, maar er moet serieus gerepeteerd worden, zegt de nieuwe dirigent van harmonie Sint-Caecilia in Gendt.


Christian is vanaf 1990 als trombonist verbonden aan Het Gelders Orkest. Heeft aan de conservatoria in Enschede en Rotterdam gestudeerd waar hij Cum Laude afstudeerde als Uitvoerend Musicus. Dit jaar studeerde hij af voor de Associate Degree HaFaBra-directie.

Naast het Gelders Orkest speelt hij in Het Nederlands Trombonekwartet en het HGOkoperkwintet. Heeft ingevallen bij onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Koninklijk Concertgebouworkest, Radio Filharmonisch Orkest, Radio Kamer Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble.

Het Gelders Orkest is voor een muzikant geen vetpot. Door overheidsbezuiniging op cultuur is het inkomen met ongeveer veertig procent gekrompen. En er moet voor het gezin Ansink toch brood op de plank komen. Christian had al een bijklus gevonden als dirigent van fanfare Wilhelmina in Spankeren. En in april ook bij onze harmonie.

De combinatie van trombonist en dirigent heeft volgens Christian een positieve invloed op zijn muzikale ontwikkeling Hij heeft gespeeld onder leiding van de grootste dirigenten van de wereld. Dé Jaap van Zweden komt als voorbeeld moeiteloos uit zijn mond. Nu mag hij als dirigent zelf aan de bak. En dat bevalt hem goed. "Ik vind het fijn om met je handen te laten zien hoe je muziek moet laten klinken." Een dirigent functioneert niet als die als een strenge directeur opereert. Hij vindt het belangrijk dat er wederzijds respect is tussen dirigent en orkestleden.
Gevraagd naar zijn karaktereigenschappen hoeft Christian niet lang na te denken. Super sociaal, leiderschap en vooral een muzikaal leider. Zijn muzikale voorkeur? "Klassiek, jazz, maar ook goede popmuziek. Nee, geen rap. Dat vind ik echt lawaai." De opmerking wordt ondersteund met de karakteristieke drumbeat.

Uitgelicht

Digitale krant