Ingezonden brief

Algemeen Ingezonden brief

In 2009 heeft Strijdbaar Angeren het 'Dorpsplan Angeren 1e editie (mei 2009)' aangeboden aan de gemeenteraad van de gemeente Lingewaard. Een van de speerpunten was woningbouw te realiseren op kleine schaal, gespreid in de tijd en bestemd voor alle doelgroepen.

Door de veranderende omstandigheden heeft Strijdbaar Angeren in oktober 2013 een geactualiseerde versie van het 'Dorpsplan Angeren; actualisatie m.b.t. woningbouw(behoefte)' opgesteld en wederom aangeboden aan de gemeenteraad.

Hierin worden een aantal projecten besproken waaronder ook de bouwlocatie Kermisterrein/Maliebaan. Zowel in de eerste als in geactualiseerde versie maakt Strijdbaar Angeren duidelijk dat het niet getuigt van respect voor de Angerense geschiedenis om dit terrein vol te gaan bouwen. Deze open ruimte zou historisch beschouwd juist herstel en opwaardering verdienen.

Dan is het maart 2015 en verschijnt er een artikel in de media dat Strijdbaar Angeren het initiatief heeft genomen om op de bouwlocatie Kermisterrein/Maliebaan te gaan bouwen. In samenwerking met SamenBouwen wordt een verzoek bij de gemeente ingediend om deze locatie als CPO locatie aan te merken voor het bouwen van 7 woningen.

Wat de reden is van deze drastische wijziging in het standpunt van Strijdbaar Angeren is geheel onduidelijk. Dat de gemeente wil meewerken aan een project dat (naar alle waarschijnlijkheid) niet kostendekkend zal zijn voor de gemeente, is lastig uit te leggen aan haar burgers.

De buurtbewoners rondom deze bouwlocatie alsmede ook een behoorlijk deel van de inwoners van Angeren zijn dus erg bezorgd door deze ontwikkeling. Met name omdat het lijkt dat het plan onvoldoende is getoetst op zijn financiƫle haalbaarheid. Alsmede dat er weinig tot geen rekening gehouden met de eisen die gesteld zijn in het Beeldkwaliteitsplan 2011 horende bij het huidige bestemmingsplan. Hierin wordt gesproken over 3 vrijstaande woningen die beter aansluiten bij het huidige straatbeeld dan wat nu wordt voorgesteld in het CPO project een rijtje van 3 en 4 woningen.

Een ander bijkomend feit is, dat dit terrein sinds mensenheugenis wordt gebruikt voor de jaarlijks terugkerende evenementen zoals, de kermis, Lentekriebels, old-timerclub, etc. Tientallen jaren op een verwaarloosd terrein en sinds kort op een bestraat terrein. Het is onduidelijk waar het nieuwe kermis terrein komt, wel dat er eerst een tijdelijke locatie wordt aangewezen en dan pas een definitieve locatie. Dit zal ook onnodig extra kosten met zich mee brengen. Wij begrijpen dan ook niet waarom deze keuzes worden gemaakt.

Wij gaan er vanuit dat er eerst gedetailleerd onderzoek plaats zal vinden of het nieuwe project een positief resultaat zal opleveren. Hierbij hebben wij het niet alleen over geld maar ook over de relatie van burgers met haar gemeente.

Rita Mijlof en Ernst Mahler

Angeren

Uitgelicht

Digitale krant