Afbeelding

Ingezonden brief Zwerfafval

Algemeen Ingezonden brief

No shit..

Bemmel, 5 juli 2015

Een warme deken viel er de afgelopen dagen over ons land. Het mooie weer voelt als een zegen. Voor alle mensen is er zon en zeker in de afgelopen dagen... een enorme warmte! Om daar verkoeling voor te zoeken trekt natuurlijk het water.

Ik heb zelf dan ook meer dan goede herinneringen aan de zomertijden in Bemmel en omstreken. Zwemmen in het Grindgat en warme zomeravonden met kampvuurtjes langs de Waal. Dat was fantastisch! En ik neem aan dat dat nog steeds zo ervaren wordt. Er is echter wel een belangrijk verschil dat mij vandaag op schrikbarende wijze duidelijk werd.

Zo ging ik vandaag naar strandje aan de Waal bij de defensiedijk om daar zo tegen de avond nog even te kunnen genieten van onze eigen mooie omgeving. De realiteit is echter dat ik na aankomst schrok van het beeld wat ik aantrof. Langs het gehele strand lag overal afval. Barbeques (zeker een stuk of 8), bergen blikjes, flesjes, plastic zakken, en zelfs een kapotte parasol is er achtergelaten.... De aanblik van deze vuilnisbelt maakte mij echt misselijk.

Na het nemen van een aantal foto’s van het vele afval, ben ik direct omgekeerd. Het plezier was me ontnomen en maakte plaats voor ongeloof.

“Wie doet dat,” vraag je jezelf dan (terecht) af. Wie gaat er nu wel op zoek naar een mooi plekje om zelf van te genieten en laat daarna het afval achter om deze plek te degraderen tot een vuilnisbelt? Vragen waarop ik helaas het antwoord schuldig moet blijven.

En nu? Hoe gaan we er nu voor zorgen dat deze rommel opgeruimd wordt en niet meer terugkomt? De oplossing is hier niet een makkelijke. Het gaat om een mentaliteitsverandering. Zoiets van: “natuurlijk neem ik alle spullen mee terug die ik meeneem naar het strandje” maar misschien nog wel meer: “als ik zie dat anderen iets achterlaten, dan zeg IK daar WEL wat van” en in het allerergste geval, “neem ik het van een ander ook mee”. Dit moet voor iedereen gelden! Of je 15 of 75 bent, neem je verantwoordelijkheid!

Het gaat er namelijk om dat deze mooie plekken fijne plekken blijven voor iedereen. Ikzelf heb eigenlijk altijd wel een extra plastic tas mee. Deze gebruik ik dan om het zwerfafval op te ruimen. Maar dit keer zakte de moed me echt in de schoenen, triest..

Berry Jurcka

Uitgelicht

Digitale krant