Stukjesonderwerp

Algemeen Sjaak

Stukjesonderwerp

Het onderwerp voor mijn stukjes is een wekelijks proces. Ik volg de gemeentelijke politiek waar het maar kan en leg op straat mijn oor te luister. Dagblad Trouw helpt me weleens voor een opstapje. De vakantie was buffelen. De raad en het college waren op zomerreces. Een periode waar geen vergaderingen worden gehouden.

Als stukjesschrijver moet je dan al blij zijn wanneer een teleurgestelde VVD-er belt voor een correctie op mijn stukje. Niet getreurd, het politieke circus is begonnen. Op straat via twitter en andere kanalen kwamen berichten binnen voor welkome stukjesonderwerpen. Leden van SP Lingewaard hebben de partij de rug toe gekeerd omdat de SP-familie ondemocratisch en autoritair zou besturen. Jan Marijnissen heeft het altijd gedaan. Ik las afgelopen zaterdag in Trouw een interview met Marijnissen. 'De SP is een kerk en Marijnissen de paus die nu en dan een encycliek afscheidt'. Dat spreekt me aan die vergelijking, zo schampert Marijnissen.

Nog een stukjesonderwerp: Het bevlogen PvdA-raadslid Maarten van den Bos stelt op de partijwebsite ruimte beschikbaar voor een (bevriend?) politiek kritisch columnist die op zoek is naar een nieuw digitaal azijnpodium. Ook een stukjesonderwerp: Burgemeester Marianne Schuurmans heeft op Twitter raadslid Brian Rasing onderuit de zak gegeven. Ook een stukjesonderwerp: De raad vindt De Buitenpoort niet ideaal voor een raadsvergadering. "Een raadszaal wordt node gemist", wordt er gemompeld. Ook het einde van raadskroeg De Valom?

Ook een onderwerp: "We moeten ons niet leiden door columns", zo staat letterlijk in de notulen van het dagelijks bestuur van de gemeenteraad. Vrijdag, mijn stukjesonderwerp is er. Ik pak Trouw uit de brievenbus. 'Herkeuringen leveren miljoenen euro's op' kopt Trouw en draai bij de voordeur achteloos de gevouwen krant om. Ik schiet vol. Kijk verward naar de foto van Aylan Kurdi, het verdronken knulletje op het Turkse strand. Zijn knuistjes open gevallen langs het lichaam. Aylan droeg klittenbandschoenen, zoals mijn kleinkinderen. Geen zin meer in een stukjesonderwerp.

Sjaak

Uitgelicht

Digitale krant