Ouderen trekken portemonnee voor aanpassingen aan woning

Algemeen

ANDELST - Veel ouderen zien in de bouw van een aanbouw een mogelijkheid om langer thuis te kunnen blijven wonen. Ook zijn zij bereid om tussen de 50 tot 150 euro per maand voor aanpassingen te betalen, als zij daardoor langer in de eigen woning kunnen blijven wonen. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek door het lectoraat Lokale Dienstverlening vanuit Klantperspectief van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) onder ouderen die de zogenoemde 'Keuze Thuis-woning' in Andelst bezochten.

Onderzoeksfase afgerond. De keuzes die bezoekers maakten tijdens hun rondgang door de woning zijn opgeslagen en worden nu door docent-onderzoeker Dort Spierings van de HAN verwerkt. Uit de eerste resultaten blijkt dat een deel nadrukkelijk kiest voor slapen in een aanbouw in plaats van op de verdieping. Ook wil men daarvoor wel een substantieel deel aan mee betalen. In de komende periode worden de gegevens verder uitgewerkt en geëvalueerd.

Zelf ervaren wat ervoor nodig is om thuis te kunnen blijven wonen. De 'Keuze Thuis-woning' is een inspiratiewoning aan de Julianastraat 19 in Andelst, geopend tot en met juni 2016. Bezoekers kunnen zelf ervaren wat ervoor nodig is om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Vooraf een afspraak maken is noodzakelijk en kan via www.keuzethuis.nl, e-mail info@keuzethuis.nl of telefoon 06 493 857 81.

De woning is een gezamenlijk initiatief van Woonstichting Valburg, gemeente Overbetuwe, Stichting Samen Zorgen en Driestroom. Het is mede gefinancierd door Platform 31, provincie Gelderland en Stadsregio Arnhem Nijmegen.

Uitgelicht

Digitale krant