Foto: Dolly Verhoeven
Foto: Dolly Verhoeven

Lezing over architectuur van De Stijl

Algemeen

BEMMEL - Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de De Stijl is opgericht. De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl. De Stijl is vooral een project van kunstenaar en publicist Theo van Doesburg, de zelfbenoemde oprichter, redacteur en propagandist van De Stijl.

De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. De leden van De Stijl waren: Antony Kok, Vilmos Huszar, Bart van der Leck, Piet Mondriaan, Van Doesburg, Georges Vantongerloo. J.J.P.Oud, Jan Wils, Robert van 't Hoff. Uiteindelijk ook: Gerrit Rietveld

De Kinkelacademie heeft ter gelegenheid van dit jubileum jaar JAN BROUWER uitgenodigd die op maandag 12 juni om 20.00 uur een lezing over De Stijl zal geven in de Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Jan Brouwer heeft bouwkunde gestudeerd aan de TU Delft. Hij heeft een eigen architectenbureau in Den Haag. In de negentiger jaren was hij voorzitter van de BNA, de Bond van Nederlandse Architecten.Ook werd hij benoemd tot hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij was van 2003 tot 2007 lid van het College van Rijksadviseurs met de portefeuille infrastructuur. Hij heeft vele artikelen op zijn naam staan en talloze lezingen gegeven, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland (in Milaan, Parijs, Londen, Jakarta, Stockholm, Sarajevo en Istanbul). Met industrieel ontwerper Chris Karthaus heeft hij een atelier opgezet waarin meubelontwerpen ontwikkeld worden.

Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken? Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij: boekhandel Polman, Dorpsstraat 42, Bemmel. Prijs: (inclusief een kopje koffie/thee bij aanvang) 12,50 euro.

Uitgelicht

Digitale krant