Kees Uijttewaal snoeit de appelboom met overgave.
Kees Uijttewaal snoeit de appelboom met overgave. Foto: Leo Scholten

Exodusboom naar de knoppen

Algemeen

BETUWE - Langs de Linge op het Frontlijn Pad en de Bevrijdingsbrug staat het Verzoeningspaneel. Niet toevallig komt hier ook het Airborne Pad uit. In de openbare ruimte van Park Lingezegen wordt daar de tragiek uit WOII uitgebeeld.

Het Verzoeningspaneel vertelt het verhaal van Bill William Call die een stervende Duitser in zijn laatste uren bij stond. Het is een bijzonder relaas dat in de huidige tijd van vergaande polarisatie een bezielend boodschap in zich draagt. Destijds lag de Duitse militair tegen een appelboom toen hij de laatste adem uit blies.

Bij de onthulling van het Verzoeningspaneel waren destijds de ambassades van Verenigde Staten, Groot Brittannië, Canada en Duitsland vertegenwoordigd, alsmede ook een 100-tal kinderen. 

Na de onthulling van het informatiepaneel In het Herinneringslandschap van Park Lingezegen werd als versterking een appelboom gedoneerd en geplant. Later werd zelfs een eveneens geschonken bank geplaatst waarmee de locatie een soort 5-sterrenstatus kreeg.

Het Exoduscomité is zeer trots op de wijze waarop Park Lingezegen onderhoud pleegt bij de panelen en de langs de Linge aanwezige schuttersputten. Het echte maatwerk leverde Kees Uijttewaal uit Bemmel onlangs. Hij vond dat in het jaar 2024, 80 jaar na de strijd in de regio, de boom vakkundig gesnoeid moest worden.

Kees is gewend de daad bij het woord te voegen. De boom kan er weer jaren tegen. Op weg naar de knoppen die binnenkort volop open gaan.

Wandelaars en fietsers kunnen temidden van de natuur het relaas van WOII  tot zich nemen. Dat geldt ook voor de deelnemers van de marathonafstand van de Exoduswandeltocht op 29 juni.