Doornenburg voor anker Een samenleving tussen twee stromen

zondag 27 mei 2018 10:00

DOORNENBURG - Een samenleving tussen twee stromen. Onder dit motto organiseert schippersvereniging Sterreschans samen met de Historische Kring Doornenburg in het laatste weekend van deze maand een grote tentoonstelling in het plaatselijke Ontmoetingscentrum.

De onmiddellijke nabijheid van twee grote rivieren -Waal en Rijn- is door de eeuwen heen van grote betekenis geweest voor de Doornenburgers en hun bestaan. Tal van schippersfamilies, schokkervissers, andere riviervissers, parlevinkers, arbeiders op werf en steenfabriek, eigenaren/medewerkers van voetveren en pont, uitbaters van cafés annex veerhuizen, boeren met hun vee in de uiterwaarden, zand en grint exploitanten: allen waren direct of indirect afhankelijk van het water.

Schippersvereniging Sterreschans -die dit jaar haar tienjarig bestaan viert- wil samen met de Historische Kring Doornenburg deze omvangrijke geschiedenis een gezicht geven. Beide verenigingen hebben gezamenlijk een tentoonstelling voorbereid om het leven op en aan het water in beeld te brengen.

De schippersvereniging gaat daartoe een scala aan vooral historische, maar ook hedendaagse scheepsmodellen tentoonstellen, die voor een deel uit een privécollectie komen en deels zijn geleend bij het ´Binnenvaartmuseum´ van vereniging ´De Binnenvaart´ uit Dordrecht. Ook worden er specifieke gebruiksvoorwerpen getoond, zoals huishoudelijke apparatuur, werktuigen en gereedschap.

De inbreng van de Historische Kring bestaat vooral uit archiefmateriaal: foto's, films, platen, schilderijen en wat dies meer zij. Daarnaast zullen er ook persoonlijke documenten en materialen te zien zijn, die recentelijk zijn vergaard en voor deze gelegenheid in bruikleen zijn gegeven (er is naar aanleiding van dit initiatief zelfs een uitgebreide privéverzameling over het leven van een Schokkervisser formeel overgedragen aan de Historische Kring).

De expositie in het Doornenburgse Ontmoetingscentrum is op zaterdag 26 en zondag 27 mei en is op beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 3,50 euro; kinderen jonger dan 13 jaar, onder begeleiding van een volwassene, hebben gratis toegang.