Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles

Lezing 'De slag om Arnhem' bij Kinkelacademie Bemmel

maandag 16 september 20:00 uur

BEMMEL - Op maandag 16 september besteedt de Kinkelacademie in Bemmel aandacht aan 'De Slag om Arnhem', die 75 jaar geleden op 17 september plaatsvond. Historicus drs. Ingrid Maan, oprichter van het bureau Duits-Nederlandse Geschiedenis 1940-1945 en auteur van het boek 'Weggemoffeld' heeft zich gespecialiseerd in deze slag.

Niet alleen militair is die gebeurtenis interessant, maar ook wat ze deed met gewone mensen, die hun huizen moesten ontvluchten, geëvacueerd werden of ongewild betrokken werden bij dit geweld. Zo is er een verhaal van twee mensen die opdracht kregen van de Duitse troepen uit Huissen te vertrekken. Met hun pasgeboren kind liggend in een hangmatje tussen stuur en zadel van hun fiets, lopend over de bruggen van Arnhem en Westervoort en af en toe wegduikend in mangaten om bescherming te zoeken tegen de luchtaanvallen, op dat moment vermoedelijk al het voorwerk van 'de Slag'. Angstig op weg naar hun evacuatie adres in de Achterhoek…

Indrukwekkend zijn ook ooggetuigenverslagen van de jonge lieden die als soldaten aan beide zijden tegen elkaar werden ingezet. Ingrid Maan raakte door haar studie Duits geïnteresseerd in deze persoonlijke verhalen, ook van Duitse veteranen en overlevenden, en schetst de beleving van deze slag ook vanuit Duits perspectief. Zij weet de 'kleine' aan de 'grote' geschiedenis te verbinden.

Cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel. Aanvang 20.00 uur. Voor kaarten (12.50 euro inclusief koffie/thee voor aanvang): www.dekinkel.nl en bij boekhandel De Toren van Bemmel.


deel deze activiteit