Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles

Mythische verhalen over aangeboren afwijkingen

woensdag 20 februari 14:00 uur

HUISSEN - Mensen met aangeboren afwijkingen waren lang geleden vaak het onderwerp van mythen, sagen en legenden. In de loop van de tijd zijn de verhalen over deze mensen veranderd. Anatoom dr. Joop van der Straaten en schrijver Noud Bles vertellen op woensdag 20 februari om 14.00 uur in Bibliotheek Huissen oude en nieuwe verhalen over deze zogenaamde ‘wondergeboorten’.

De kijk op aangeboren afwijkingen en de verhalen hierover zijn in de loop van de tijd veranderd. In oude mythen, verhalen en sprookjes komen vaak bijzondere wezens voor die lijken om mensen met extreme aangeboren afwijkingen, ook wel ‘wondergeboorten’ genoemd. Voorbeelden zijn de cycloop of éénoog en de zeemeermin.

Anatoom en oud-conservator dr. Joop van der Straaten en schrijver Noud Bles hebben van de meest bijzondere soorten wondergeboorten de medische aspecten belicht en het passende verhaal of gedicht eraan toegevoegd. Het resultaat is een klein, mooi geïllustreerd boekje met de titel ‘Mythen en wondergeboorten: verhalen over aangeboren afwijkingen’. In het hoorcollege in de Bibliotheek Huissen geven ze een beeld van de geschiedenis van deze verhalen. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro entree, overige bezoekers kopen een kaartje voor 4 euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/uni-lingewaard.

Op dinsdagavond 26 februari van 19.00 tot 21.00 uur zal er in het Museum voor Anatomie en Pathologie in het Radboudumc in Nijmegen een speciale rondleiding worden verzorgd voor de bezoekers van dit college.


deel deze activiteit