Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles

Start herdenkingen bij 't Looveer

dinsdag 17 september 15:00 uur

Foto: Wim Woudt

BETUWE - Het zal weinigen zijn ontgaan dat het Rivierengebied herdenkt. Op 1 september vond in Angeren de onthulling plaats van een monument ter nagedachtenis van bemanningsleden van gecrashte vliegtuigen. De volgende herdenking heeft betrekking op omgekomen burgers.

Op de dag dat het drama van operatie Market Garden startte - 17 september - wordt een herdenking gehouden. Op die bewuste zonnige dag in september 1944 bereidde iedereen zich al voor op de bevrijding. Het zou een kwestie van een paar dagen zijn. Alleen de brug van Arnhem behoefde nog te worden ingenomen door de geallieerden.

De Betuwe werd frontgebied en als vervolg daarop werd het gebied een land zonder bevolking, omdat iedereen huis en haard moest verlaten. Achteraf blijkt dat de tragiek bij 't Looveer de zwarte schaduw was. Liefst 23 burgers vonden de dood toen zij hun heil zochten in de bunker. De geallieerden verwarden de burgers en brandweerlieden met Duitse miitairen.

Herdenking van het drama

Op dinsdag 17 september vertrekt men om 15.00 uur in een groep vanaf het WO II-paneel op de Markt naar 't Looveer. Voor mensen met een beperking is er vervoer te regelen. Alain Bruyere zorgt voor sfeervolle muzikale ondersteuning tijdens de ceremonie die duurt van 15.15 tot 15.45 uur.

Pater Henk Jongerius O.P zal een van de sprekers zijn. De reflectie '17 september Waarom?' wordt voorgedragen. Na de één minuut stilte en bloemlegging is er een korte informele nazit in restaurantboot By Wlllem, partner in de herdenking.

Een jeep en brandweerwagen versterken het geheel. Iedereen is welkom. Info: www.exodushuissen.nl.


deel deze activiteit