Logo gemeentenieuwsonline.nl

Geschiedenis van het Looveer bij Huissen

HUISSEN - In de serie Terugblik is onlangs het boek 'Heen en Weer' verschenen. Daarin is ook een hoofdstuk gewijd aan het Looveer bij Huissen. De auteurs zijn dr. E. Smit en drs. J. Zweers.

De pont bij het Looveer kennen velen van ons, maar dat er al in 1562 sprake was van een veerverbinding weten maar weinigen. Naast dit feit komen tal van andere zaken aan de orde. Zoals de hevige concurrentie van een nabijgelegen pont/boot in de 18e eeuw. Verder lezen we, dat een bekend type als de gierpont je al rond 1800 aan het Looveer kon zien.

In de twintigste eeuw was de familie Martens een bekende familie aan het Looveer. Overigens wordt met Looveer hier zowel de pont als het buurtschap bedoeld. In 'Heen en weer' lezen we, dat ene Reinerus Martens zich in 1882 aan het Looveer vestigde. Hij was afkomstig uit Valburg en nam de exploitatie van het Veerhuis over. Ook komt in het boek naar voren, dat de pont een bijzondere rol in WO2 speelde en het eind twintigste eeuw in zijn bestaan bedreigd werd.

Kortom, deze en veel meer zaken uit de boeiende geschiedenis van het Looveer kunt u in het hierboven genoemde boek vinden. De vele afbeeldingen bij het hoofdstuk over het Looveer geven het geheel zeker een meerwaarde. Het boek is voor 6,50 euro te koop in het stadsmuseum Hof van Hessen aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen

Openingstijden: behalve maandag, de rest van de week elke dag van 13.00 tot 16.30 uur. Vrijdags al vanaf 10.00 uur. Telefoon: 026 3255058.

Meer berichten