Afbeelding

Kerst – terug naar het begin

woensdag 25 december 2019 10:00

HUISSEN - In films gebeurt het regelmatig: het leven van mensen wordt achterwaarts teruggespoeld. Het ruziënde stel verandert in een verliefd setje. De eenzame verbitterde man heeft weer contact met zijn kinderen. De gokverslaafde vindt flarden terug van vroeger. Het lijkt bijna alsof het beste recept om gelukkig te worden is ‘terug naar het begin’. Maar ik kan niet achteruit leven, ik kan wel achteruit het leven proberen te begrijpen, maar het moet voorwaarts worden geleefd.

Kerstfeest heeft dat warme gevoel van ‘terug naar het begin’. Het mooie is dan dat het daarin niet blijft hangen, maar mij brengt bij de kern waar het vandaag in mijn leven om draait. Ieder mens wordt als kind geboren. Wij komen en leven op deze wereld als uiterst afhankelijk mensjes, als een los individu ga ik het niet redden. Ik mag mij vastklampen aan mensen om mij heen. Dat is meer dan een verlangen van kleine kinderen, dat is blijvend: mens, ik heb jou ontzettend nodig en dat houdt nooit meer op. Kerst is een vertrekpunt, een begin – zeker als je soms hard op jezelf wordt teruggeworpen en jezelf opnieuw moet uitvinden, opnieuw geboren worden. God wil daarin ons leven delen, Immanuel, God met ons. Hele goede kerstdagen! Matthijs Glastra.

Kerkdiensten Protestantse Gemeente Huissen, zondag 22 december, 4e advent (10.00 uur): ds. H. van de Wal. Kerstavond dinsdag 24 december (22.00 uur) en kerstmorgen woensdag 25 december (10.00 uur): ds. Matthijs Glastra. Iedere vrijdagmiddag is de kerk open van 14 - 16 uur.