Kerststal kerstdiorama Museum Orientalis Nijmegen
Kerststal kerstdiorama Museum Orientalis Nijmegen Foto: Marja Huson-ter Avest

Kribbe

donderdag 26 december 2019 10:00

HUISSEN - God wil in een kribbe op de wereld komen. Geen idyllisch familiegebeuren. Een confrontatie met ons menselijk verlangen naar eer en aanzien, meetellen, gezien worden. God komt verborgen, onbeduidend naar ons toe in een verre uithoek van de wereld. Wil bij ons zijn. Ons ontmoeten als een hulpeloos en weerloos kind.

We vinden hem eerder in onze diepste dalen, de kribbe, dan op onze hoge tronen. Rondom de kribbe geen buigende hovelingen. Duistere, onbekende, twijfelachtige figuren. En wij mogen onze hoogmoed, eigenzinnigheid bij de kribbe neerleggen.

Voor ons geen ander kerstfeest dan de herders van Bethlehem. De nacht is net zo donker voor ons als voor de herders. Dat de heerschappij van deze wereld op de schouders rust van een kind. Dat deze wereld gedragen wordt door eerbied voor het kleine en geringe. Net zo weinig te zien als toen. Net als toen moet je dat willen horen en geloven. Ons kerstfeest verlost ons niet van noden en lasten. Ook wij moeten weer net als de herders terugkeren. Naar de oude verhoudingen met alle spanningen die ons beschadigen. Mag dan van ons ook gezegd worden dat wij in het donker van deze nacht God loven en prijzen. Midden in de nacht van de wereld, midden in de leegte, midden in de ruïnes van oorlog. Wie bij de kribbe heeft gestaan, keert anders naar huis. De kribbe zelf is een begin van een volledige omkering (Matthijs Glastra).

Kerkdiensten Protestantse Gemeente Huissen, ds. Matthijs Glastra gaat voor in de viering op kerstavond dinsdag 24 december, 22.00 uur, kerstmorgen woensdag 25 december en zondag 29 december, 10 uur.