Logo gemeentenieuwsonline.nl
Van Schaijk laat zien hoe de vluchtelingen in Madrid de nacht doorbrengen. (foto: Van Schaijk )
Van Schaijk laat zien hoe de vluchtelingen in Madrid de nacht doorbrengen. (foto: Van Schaijk ) (Foto: Van Schaijk )

Gendtenaar Hennie van Schaijk bracht de kerstnacht door onder een Brug in Madrid.

GENDT - Van Schaijk zamelde in september kleding in voor Venezolanen, die hun land zijn ontvlucht en in Madrid niet worden opgevangen. Er wonen inmiddels een kwart miljoen Venezolanen in Madrid en hebben geen schoon drinkwater, kleding of onderdak.

Een gedeelte van de ingezamelde kleding is inmiddels vervoerd door de firma Devro BV uit Gendt, waar Van Schaijk zeer dankbaar voor is. De resterende zakken met kleding zijn door Van Schaijk naar Madrid gebracht. In een auto met caravan gevuld met kleding en ondanks de tegenslag door het weer is hij daar nog voor kerstavond aangekomen.

Van Schaijk: "Omdat we door een storm niet konden doorrijden heb ik de nacht in de kou moeten doorbrengen. Mijn gedachten bleven uitgaan naar de kinderen die zo al tijden zonder beschutting de nacht ingaan. Ik vrees dat voor sommige kinderen de hulp te laat zal zijn…"

Om te ervaren wat die mensen daar moeten meemaken sliep hij in het park van Madrid. Hij hoopt met deze actie zoveel mogelijk publiciteit te genereren zodat er sponsorgelden gaan komen voor het transport en de opslag voor de kleding om de vluchtelingen de koude maanden door te laten komen. Venezolaanse vluchtelingen zijn er volgens de Gendtenaar slechter aan toe dan bootvluchtelingen die vanuit Afrika of het Midden-Oosten aankomen. ,,Die worden opgevangen; krijgen onderdak en kleding. Waarom deze vluchtelingen niet?"

Van Schaijk heeft de Madrileense burgemeester aangeschreven: om sanitaire voorzieningen en medische hulpposten op te zetten en lege fabriek en kantoorpanden die in de stad leeg staan open te stellen.

Meer berichten