Logo gemeentenieuwsonline.nl

Klokken van troost en hoop

HUISSEN - Kerkklokken kunnen op heel veel verschillende momenten luiden. Bij de geboorte van een kind of het uitdragen van een overledene. Er is vaak een grote klok voor de hele uren, een kleintje voor de halve. Voor de boeren luidde de klok om 12 uur voor het Angelus en het middagmaal. En in veel steden is er nog het gebruik dat ’s avonds de klok luidt. Dat is nog uit de tijd dat de stadspoorten ’s avonds sloten. Zo werden de mensen die buiten de poort waren, gewaarschuwd. In Huissen luidt de klok nog steeds om 21.00 uur!

Deze weken zullen in heel Nederland kerkklokken op woensdag van 19.00-19.15 uur luiden. Door het Coronavirus zijn veel plaatsen waar ons dagelijks leven zich afspeelt, gesloten. Ook de kerken moeten hun deuren sluiten. Maar met hun klokken willen ze in deze onzekere tijden een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden. Klinken op woensdagavond ‘de klokken van troost en hoop’, opdat niemand zich buitengesloten weet. Klokken kunnen mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen. Ook roepen zij daarmee op tot gebed en andere vormen van steun voor allen die ziek zijn én voor hen die dag aan dag zich inzetten voor de gezondheid en veiligheid van medemensen.

Regelmatig plaatsen we op onze website artikelen, overdenkingen, meditaties. Want de kerk is dicht. Geen vieringen, geen ontmoetingen. Maar wel 40-dagentijd, toeleven naar Pasen (Matthijs Glastra).

Meer berichten