Logo gemeentenieuwsonline.nl
Voormalig klooster in Gendt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit klooster een Eerste Hulppost
Voormalig klooster in Gendt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit klooster een Eerste Hulppost

Extra bevrijdingsuitgave Historische Kring Gente

GENDT - Gendt werd op 2 april 1945 bevrijd, dus 75 jaar geleden. Een gelegenheid voor de Historische Kring Gente om een uitgave te verzorgen die gewijd is aan de oorlog in Gendt met nog onbekende verhalen.

De gratis uitgave die alle mensen in Gendt in de bus krijgen geeft in tekst en beeld weer wat de oorlog in Gendt teweeg bracht; welke slachtoffers er vielen en hoe de oorlog verliep. Gendt en de inwoners waren zwaar getroffen en kwamen er door hard werken weer bovenop. Maar de persoonlijke verliezen zoals de oorlogsslachtoffers konden nooit meer goedgemaakt worden.

De afgelopen maanden zijn er interviews gehouden met een aantal inwoners van Gendt die de oorlog nog hebben meegemaakt. Een laatste kans misschien. Hun persoonlijke verhalen staan erin, net als de verslagen die ooit in of na de oorlog door inwoners zijn opgeschreven en waarvan de kring een exemplaar in bezit kreeg om bij gelegenheid te publiceren. Die verhalen waren alleen in kleine familiekring bekend. Stukken eruit zijn opgenomen in dit boekje, waardoor ze ruimer bekendheid krijgen.

Uit alle persoonlijke verhalen blijkt wel dat het oplaaien van de strijd en de gedwongen evacuatie diepe indruk hebben gemaakt. Zodra Gendt bevrijd was wilden de inwoners zo gauw mogelijk naar huis. Thuis kwam de desillusie. De meeste huizen waren beschadigd of in puin en veel bezittingen waren weg. Toch lukte het hun om Gendt in korte tijd weer bewoonbaar te maken.

De gratis uitgave zal begin april door vrijwilligers van de kring overal in Gendt bezorgd worden. Toch wat te lezen als het leven vanwege de coronacrisis nog niet zijn normale loop heeft hervat.

Meer berichten