Logo gemeentenieuwsonline.nl

Carillon in coronatijd

Kerktoren met carrilion. (foto: Kerk Huissen stad)
Kerktoren met carrilion. (foto: Kerk Huissen stad)

HUISSEN - De BV Nederland staat stil. Het culturele leven ligt plat. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt er in de verte nog livemuziek in de openbare ruimte. Woensdag 1 april start in Enschede de tweede fase van de nationale carillon-estafette, waarmee de beiaardiers van Nederland met zo’n honderd bespelingen 75 jaar vrijheid vieren.

“Juist nu zo velen aan huis gekluisterd zitten, hopen wij dat de klanken een gevoel van verbondenheid zullen teweegbrengen en enige troost kunnen bieden”, zegt Leo Samama van de organiserende Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. “Zet je raam open, zet je deur open. Het carillon komt bij je thuis. Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Ook vertolken de zingende kerktorens van oudsher de gevoelens en emoties van burgers, zowel bij religieuze als wereldlijke feesten.”

Ook in oorlogstijd werd er doorgespeeld. “Om de moraal van het volk te versterken speelden de beiaardiers tijdens de Tweede Wereldoorlog geuzenliederen van Valerius. Dat waren vaderlandse strijdliederen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De mees­te Duitsers kende die muziek gelukkig niet. In Huissen komt de estafette langs en wel op 2 april beiaardier Marcel Siebers, zal een concert geven om 12:00 uur op de toren van O.L.V. ten Hemelopneming en dit is te horen in het gehele centrum. Op het programma staat onder andere thema's uit de film 'Schindler’s List', natuurlijk wat ‘Geuzen’-muziek en nog veel meer. Het concert wordt afgesloten met 'You’ll Never Walk Alone”'.

Meer berichten