Logo gemeentenieuwsonline.nl
Gezamenlijke bloemlegging Massagraf Huissen in 2019. (foto: Van Hemmen)
Gezamenlijke bloemlegging Massagraf Huissen in 2019. (foto: Van Hemmen) (Foto: )

Wat heeft 4 mei met 7 mei van doen?

HUISSEN - Dodenherdenking 2020 zal de geschiedenis ingaan als één die nooit vergeten wordt. Een lege Dam, herdenken zonder grote massa's. Het maakte desondanks grote indruk.De woorden van de koning vielen in vruchtbare aarde. Genoeg stof om over na te denken.

Dat maakt herdenken extra waardevol: stilstaan bij de gebrachte Nederlandse offers en dat in één relatie brengen met de actualiteit. In dankbaarheid kunnen wij herdenken en ondanks de virus crisis werd 75 jaar vrijheid alle aandacht gegeven. Vandaag ontving ik (Martien van Hemmen) een bericht van onze bevriende relatie Josef Gietemann uit Kleef. Het betrof een filmpje over de 7e mei. Centraal stond de aandacht voor het feit dat op deze dag Duitsland bevrijd werd van een misdadig regime. Ieder heeft zijn moment van stilstaan bij het verleden.

Tegenwoordig liggen Nederlandse coronapatienten ook in Duitse ziekenhuizen. Laten we koesteren die 75 jaar vrijheid; opdat we niet vergeten. In het kader van Gelderland Herdenkt zullen naar we hopen later dit jaar en lopend tot eind mei 2021 diverse activiteiten plaats hebben. Hopelijk kán het dan allemaal weer. Aan de herdenking in Huissen deden diverse partijen mee; volgordelijk en volgens de regels.

Meer berichten