Afbeelding

Huissen in Tekstbeeld Rode paardenkastanjes van '75 jaar'...

Algemeen

HUISSEN - De coronamaatregel en het weer laten een 'frisse neus' toe. En ondanks dat 'dokter-Radboud' mij het liefst onder de wol ziet 'tuf' ik er toch even op uit voor wat ’heling’. Mijn doel is deze keer om een bezoekje te brengen aan de twee rode paardenkastanjes nabij het Mariabeeld op de Stadsdam, nummer 1.

Tekst en fotografie:

Gerrie Aldershof

Mijn eerste ontmoeting op deze 'heilige plek' gaat ver terug. Het jaar 1981. Naar het doopgesprek met wijlen pater Erik Roodenburg over onze dochter Marie-Louise. 'Bij het Mariebeeld door 'de poort' dan kom je bij het Dominicanenklooster', zei de pater.

Terug naar de rode paardenkastanjes. De rode paardenkastanjes, met de wetenschappelijke naam Aesculus carnea, staan rechts van het Mariabeeld tegen de kloostermuur aan. Aesculus verwijst naar 'eetbare vrucht voor paarden'. Carnea verwijst naar de 'vleeskleurige' bloemkleur. Deze sfeervolle sierboom is een kruising tussen de Europese witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) en de rode pavia (Aesculus pavia) uit Noord-Amerika. Deze soort is mogelijk toevallig ontstaan rond 1800 in Duitsland en wordt sinds 1822 gekweekt in Frankrijk. Al de jaren die volgden, na mijn eerste ontmoeting in 1981, bracht ik ieder jaar een mei-groet aan deze rode paardenkastanjes vanwege hun 'zonnige' lentepracht. De rode paardenkastanje is vergeleken met zijn robuuste broer, de witte paardenkastanje ('Huissen in Tekstbeeld’; in Hét Gemeente Nieuws van 13 mei) eleganter. Alles is net iets subtieler; blad, bloem, zaad. Verder is de rode paardenkastanje een langzame groeier en kleiner vergeleken bij de witte paardenkastanje. Ook is de rode kastanje een goede drachtplant voor bijen en vlinders. Daarnaast heeft rode paardenkastanje geen last van aantastingen zoals de gevreesde bloedingsziekte. Nog een mooi pluspunt!

De rode paardenkastanjes bij het Mariabeeld zijn de enige twee die Huissen rijk is wat betreft het openbare groen. Heel bijzonder. Ook bijzonder is dat deze rode paardenkastanjes zijn aangeplant tijdens (of net na) de wederopbouw van de verwoeste stad. Ik schat de bomen op '75 jaar' (bij aanplant telt een boom immers al een aantal levensjaren). Derhalve een mooi getal dat correspondeert met de Tweede Wereldoorlog: '75 jaar Vrijheid' in dit herdenkingsjaar 2020. Al met al. De rode paardenkastanje is een veelzijdige boomsoort die zijn hoogtepunt kent in mei. Dat is mooi in evenwicht met meimaand Mariamaand. Mei, de maand die symbool staat voor een nieuwe lente, een nieuw begin... 

Uitgelicht

Digitale krant