De Slag om Huissen, in coronatijd
Logo gemeentenieuwsonline.nl
Gildevlaggen Arnhemse Poort. (foto: Van Eimeren)
Gildevlaggen Arnhemse Poort. (foto: Van Eimeren) (Foto: van Eimeren)

De Slag om Huissen, in coronatijd

HUISSEN - Het jaarlijks spektakel, de slag om Huissen (27 juni) zou weer plaatsvinden, maar ook dit is helaas afgelast door de coronamaatregelen. Op zaterdag 27 juni het beleg en ontzet, en op 28 juni het koningschieten.

Normaal gesproken zou op 26 mei de aftrap zijn van de jaarlijkse gildefeesten. Beide gilden gaan dan naar de Arnhemse Poort, waar de vlaggenmasten staan. Dan worden de gildevlaggen, 12 stuks gehesen, als teken dat de gildefeesten binnenkort zullen plaatsvinden. De vendeliers brengen dan een vendelhulde en het gildekanon zou afgeschoten worden. Maar als zovele activiteiten zal dit ook niet doorgaan.

Wel zullen de vlaggen gehesen worden, door twee gildenbroeders. Met in achtneming van de 1,5 meter afstand. De gildevlaggen zullen blijven hangen tot na 28 juni. De vlaggen zullen laten zien, ook al kunnen we de slag om Huissen niet uitvoeren, en niet strijden om het koningschap, dat de gilden altijd zullen zijn. Hoe dan ook. Regelmatig zullen er ook gildevlaggen of Huissense vlaggen bij gildenbroeders thuis uithangen, als teken dat er een activiteit zou zijn. Geen slag op de Molenweide, geen wildeman, niet vissen in De Molenkolk en geen ontzet van Huissen. Maar het leeft bij iedere Huissenaar. Dat laten de vaandels en vlaggen wel zien. www.gildenhuissen.nl.

Meer berichten