Logo gemeentenieuwsonline.nl

OBC Bemmel leerlingen schrijven ‘a bloody good’ profielwerkstuk

BEMMEL - Het profielwerkstuk van Lisanne en Dominique Buurman uit 6 vwo van OBC Bemmel is geselecteerd als één van de beste tien werkstukken van het profiel Natuur & Gezondheid bij de KNAW Onderwijsprijs!

De organisatie (De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen - KNAW) ontving liefst 314 inzendingen van 160 scholen. Uit alle inzendingen maakte zij een voorselectie van de beste 40 werkstukken. Een jury van topwetenschappers heeft vervolgens per profiel de drie beste profielwerkstukken van Nederland geselecteerd, twaalf in totaal. Het profielwerkstuk van Lisanne en Dominique zat hier helaas niet tussen maar hun werkstuk behoort wel tot de beste tien van N&G van Nederland. Een prachtige prestatie!

Spannend onderwerp
Lisanne en Dominique kozen een spannend onderwerp: ‘What is the best way to make blood undetectable at a crime scene?’ Hoe zij op dit onderwerp kwamen? Zij focusten zich op onderwerpen die te maken hadden met forensisch onderzoek. Hierbij zijn zij gaan werken met de chemische vloeistof luminol. Deze vloeistof wordt gebruikt door een forensisch team om bloed, dat niet met het blote oog te zien is, aan te tonen. De hoofdvraag van hun werkstuk was: ’Wat is de beste manier om bloed onaantoonbaar te maken op een plaats delict?’. Tijdens hun experimenten probeerden Lisanne en Dominique een schoonmaakmiddel te creëren dat er voor zorgt dat bloed niet meer aan te tonen is met luminol.

Meer berichten