Afbeelding

Oldstars Lingewaard: als jonge veulens in de wei

Algemeen

‘’Bij Jonge Kracht was er een enquête waarin gevraagd werd wie belangstelling heeft voor Oldstars Lingewaard. Ik zag dat gelijk wel zitten. Het leek me wel gezellig. En ik heb zeker geen spijt van dat ik lid ben geworden.’’
Aan het woord is Geert Pruijn, met zijn 84 jaar (!) de absolute senior onder de senioren. Heel bijzonder, maar wat het nog specialer maakt is dat Geert voordien nooit heeft gevoetbald. ‘’Wel ben ik 25 jaar penningmeester geweest bij Jonge Kracht.’’

Zelfs een 80plusser kan dus zijn ei kwijt bij de Oldstars Lingwaard, terwijl we het toch over een vrij dynamische sport hebben. Dat zegt eigenlijk alles. Zo’n dertig leden telt het gezelschap intussen. En meestal gaat driekwart van de 60plussers elke vrijdagmiddag ‘de wei in’. Momenteel is het aantal trainingen per week verhoogd naar twee: ook op dinsdagmiddag wordt door de heren het edele voetbalspel beoefend. Weliswaar aangepast aan de leeftijd en tijdelijk aan de coronacrisis (afstand houden, handen ontsmetten), maar toch.

Wandelvoetbal of walking soccer, u heeft er ongetwijfeld over gehoord. Misschien denkt een doorgewinterde voetballer ‘dat is niets voor mij’, toch is dat oordeel iets te snel gemaakt. Er zijn leden die nooit eerder gevoetbald hebben, maar de ervaring heeft geleerd dat zowel zij als de echte voetbaldieren aan hun trekken komen. En dat heeft met name te maken met hoe een en ander is georganiseerd. Er is in de persoon van Louis een heuse wandelvoetbaltrainer die erop toeziet dat er structuur is en aandacht voor iedereen. Of dat bij een nog verder groeiend aantal leden nog mogelijk is, is overigens nog even afwachten. Maar tijd brengt raad.

Bijna alle spelers zijn afkomstig van clubs uit Lingewaard: Angeren, De Bataven, GVA, Jonge kracht, Sportclub Bemmel en RKHVV. Alleen HAVO-leden ontbreken nog, maar dat lijkt enkel nog een kwestie van tijd. In de regel wordt om de 3 weken bij een andere vereniging getraind.

Wandelvoetbal is geen hype. Het is een blijvertje met een belangrijke functie. De jongste loot aan de voetbalboom sluit mooi aan bij de hedendaagse nadruk op BEWEGEN. Behalve het sportieve speelt ook zeker het sociale aspect (‘de derde helft’) een belangrijke rol. Een hoopvol teken in een samenleving waarin individualisering het groepsgevoel steeds meer lijkt te verdringen. Door corona is de ‘derde helft’ tijdelijk geschrapt. Mocht misschien de gedachte postgevat hebben dat het bij de Oldstars alleen maar om bier draait, dan toont de coronatijd aan dat dit niet het geval is. De opkomst op de trainingen blijft hoog, ondanks afwezigheid van een ‘derde helft’. Partijtjes blijven nog even, vanwege RIVM-richtlijnen, achterwege. Maar Louis heeft dat gat prima weten te vullen door het aanbieden van andere competitieve spelletjes. Aangezien het allen 60plussers zijn is te begrijpen dat het looptempo bij de meesten niet meer hoog is, maar aan enthousiasme, humor, duelkracht en techniek mankeert weinig.
Ook is gedacht aan de paramedische begeleiding. In de persoon van Marten is een oud-fysiotherapeut aanwezig voor advies. Verder is er periodiek een fittest. De resultaten worden besproken en er wordt advies gegeven bij eventuele klachten.

Toch nog even voor hen die voor het eerst iets lezen over wandelvoetbal in het kort de belangrijkste spelregels: 6 tegen 6 zonder keepers, geen buitenspel, niet rennen (wordt - hoe kan het anders - weleens mee ‘gefoeteld’…), geen slidings, weinig fysiek contact, de bal mag niet boven heuphoogte spelen.

Partijtjes op de training worden niet gespeeld zonder vooraf een warming up en nadien een cooling down. De algemene opinie onder de leden is dat iedereen vindt dat zijn fitheid is toegenomen. Deze wordt periodiek gecontroleerd door een fysiotherapeut.

In korte tijd is de saamhorigheid van de Oldstars gegroeid. Dat komt niet alleen tot uiting op het veld, maar ook in de app-groep, waarin met name de creatieve Hans Schildering middels tekeningen, filmpjes etc. de zaak opleukt. En zit het iemand bijvoorbeeld medisch gezien tegen, dan wordt hem van alle kanten een hart onder de riem gestoken. Af en toe treden we ook naar buiten als groep, zoals op een toernooi of recentelijk op de Balkonbeweegdag in Huissen. De goed herkenbare groen-zwarte outfit komt daarbij goed van pas en onderstreept nog eens de eenheid die de Oldstars intussen vormen.

Uiteraard kost ook deze tak van sport geld. Daarom doen wij bij deze een beroep op de supportsverenigingen van de voetbalverenigingen in de gemeente Lingewaard om Olds Stars Lingewaard te (blijven) ondersteunen.
Het wandelvoetbal in Lingewaard wordt gestimuleerd door de Stichting Welzijn Lingewaard in samenwerking met de Lingewaardse voetbalclubs.

Je bent in principe nooit te oud voor wandelvoetbal. Wat goed is voor het lichaam blijkt ook goed voor de geest: het spelletje en het samenzijn houdt de 60plussers fit en scherp.

Senior der senioren Geert Pruijn - hij telt intussen 12 kleinkinderen - is bij uitstek een voorbeeld in deze. ‘’Ik kan helemaal niet voetballen’’, lacht hij. ‘’Maar ik vind het fijn om oefeningen in een groep te doen. Dat doe ik ook in een groepje van negen mensen bij de fysiotherapeut in Angeren.’’

Wilt u weten hoe het er ‘in het echie’ uitziet bij de Oldstars, bekijk dan het filmpje ‘Ploeg Productions’ over de Oldstars Lingewaard: te downloaden op

https://schildering.stackstorage.com/s/OlgnvUpBjuLXjjf

Nieuwe leden zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden bij Nick van der Ham, projectleider Sport & Cultuur: n.vanderham@swlingewaard.nl, 06-83678991.

Aanmelden kan ook bij je favoriete Lingewaardse club onder vermelding van Oldstars Lingewaard.

Antoine Queens

Afbeelding

Uitgelicht

Digitale krant