Logo gemeentenieuwsonline.nl
De Exodus als blijvende herinnering op De Praets. (foto: Jan Castelein)
De Exodus als blijvende herinnering op De Praets. (foto: Jan Castelein) (Foto: )

Twee bijzondere versies van de Exodustocht

LINGEWAARD - Regels die gelden in het kader van de virusbestrijding daagden het Exoduscomité uit om tóch aandacht te geven aan het lustrum. Daarbij zijn twee varianten tot stand gekomen die thematisch aansluiten bij de herdenkingstocht. Het zijn zelfs initiatieven geworden die een hoge waarde geven aan het jubileum.

Op 2 oktober 1944 werden Huissen en Doornenburg getroffen door zware bombardementen. Putten werd trof het lot van de razzia's. Honderden burgers kostten dit het leven en 2 oktober werd een zwarte maandag. Omroep Gelderland heeft hiervan een bijzondere documentatie gemaakt.

Anno 2020 vinden Putten en Huissen elkaar door in klein verband een verbindingstocht van 75 kilometer te organiseren. Langs vele monumenten trekkend wordt stil gestaan bij de geleverde strijd en het lot van burgers. Vertegenwoordigers van gemeentes brengen een ode aan de wandelaars.

Het Exoduscomité doneert traditiegetrouw 750 euro aan Goede Doelen partner Het Rode Kruis. Er zijn letterlijk en figuurlijk weer stappen gezet in.het hedendaags herdenken van de evacuatie.

Film Visualisatie Exodusgebied nadert voltooiing. De Gendtse filmmaker Elwin van Alst heeft de verhalen van negen gidsen vastgelegd. Het zijn verhalen van WOII-markeringen waarbij rijkelijk beelden worden toegevoegd met passende muziek. Luuk Heijting heeft zijn vaardigheid met drone ten dienste gesteld.De unieke film is vanaf 27 juni in fases te bekijken via www.exodushuissen.nl. Iedere dag worden twee monumenten aan de collectie toegevoegd. Kijkend naar de visualisatie geniet u van beelden van het Linge gebied en zijn WOII historie. Meer info volgt.

Meer berichten