Monddood

Algemeen

HUISSEN - De woorden leven en dood kun je tegenkomen in een biologieboek. In een medische encyclopedie. In het leven van mensen. En ook in Bijbelverhalen. Als Israël de 10 woorden krijgt zegt God: “kies dan heden - dood of leven.”

Wij gebruiken het woord dood voor meer dan alleen de fysieke dood. Middenin het leven kun je dood zijn, het contact met het leven en de liefde kwijtraken. Leven als een doodlopende weg, jou wegvoerend steeds verder weg bij het leven. Waar in het Corona-debat eerst vooral aandacht was voor het aantal fysieke doden, is er nu de groeiend besef dat mondkapjes niet alleen beschermen, maar mij ook (mond)-dood maken. Wordt veiligheid niet veel te veel beperkt tot onze fysieke gezondheid? Ik kan niet leven zonder de waarde van mijn psychische en sociale gezondheid: als mens leef ik samen met andere mensen, anders ga ik dood. Achter al die mondkapjes klinkt het verlangen naar leven. Maar leven is niet altijd te maken, maar moet groeien. Net als de seizoenen. Jip en Janneke horen twee oude mannetjes zuchten: ‘de zomer is dood.’ ‘Niet bang zijn,’ zegt vader, ‘dat zeggen mensen altijd in de herfst. De zomer komt heus weer terug.’ ‘Misschien is ie alleen maar flauwgevallen?’ ‘Dat zal het zijn,’ zegt vader, ‘laten we het daar maar op houden!’ (Matthijs Glastra).

Morgengebed Protestantse Gemeente Huissen, zondag 12 juli, 10 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Graag van te voren reserveren via aanmelden@pknhuissen.nl. Ook te beluisteren via kerkomroep.nl.

Uitgelicht

Digitale krant