Logo gemeentenieuwsonline.nl

Thuis vieren

HUISSEN - De dominicaan Erik Borgman schreef onlangs: “Er is veel katholieke huisliturgie verdwenen. Momenten om thuis ruimte te maken voor je geloof zijn losgelaten of teruggegeven aan de kerk. Misschien moeten we weer een beetje leren hoe wij het geloof in huiselijke kring kunnen beleven en het dagelijkse leven kunnen heiligen.” In die zin biedt deze crisis ook een kans ().


Ook protestanten hadden en hebben hun huisliturgie. Een hardop uitgesproken gebed bij de maaltijden, Bijbellezen aan tafel, een dagboek voor het slapen gaan. Er hing een houten kruis aan de muur. Mensen hielden ‘stille tijd’. Vaak gebeurde dat op een vaste tijd op de dag, een vaste plek en werd het een vaste gewoonte waar niet van af werd geweken. Nu we vaker thuis online meevieren en van daaruit misschien ook op andere momenten daar thuis ruimte voor willen maken, is er vaak een drempel van onwennigheid en verlegenheid. Hoe doe je dat toch? (En zeker als je dat alleen moet doen!!!). Sytze de Vries geeft in zijn boeken een belangrijke aanwijzing: maak jouw thuisruimte voor zo’n moment iets anders.Het is makkelijker om ook geestelijk een andere ruimte binnen te treden, als die ruimte daartoe uitnodigt. Ruimte en heiligheid roepen elkaar op. Een kaars, een open bijbeltje, even vijf minuten van te voren de stilte binnengaan. Wat helpt jou? Hoe doe jij dat? Reageren? predikant@pknhuissen.nl. (Matthijs Glastra).

Protestantse Gemeente Huissen. Morgengebed zondag 2 augustus, 10.00 uur, Betty Woord, Almere. Te beluisteren via www.kerkomroep.nl. Reserveren via aanmelden@pknhuissen.nl.

Meer berichten