Logo gemeentenieuwsonline.nl

Het is hier geen hotel!

HUISSEN - Een oud-collega van me heeft twee jaar geleden een mooi huis in Frankrijk gekocht om van zijn rust te gaan genieten. Hij heeft dat toen royaal meegedeeld aan wie het maar horen wilde. En nu merkt hij dat er heel royaal gebruik van wordt gemaakt door allerlei vrienden die even een paar dagen langs wilden komen. Meestal wordt dat wel een (klein) weekje. Nu twitterde hij mij onlangs ‘het is hier geen hotel’.

'Gasten en vis, blijven drie dagen fris' zegt het spreekwoord. Hoelang ben je ergens welkom? In een museum tot sluitingstijd, overnachten niet inbegrepen. In een Afrikaans gezin ben je al gauw voor een week of drie welkom. In India is dat meestal één dag omdat de mensen het simpelweg niet kunnen betalen om je langer dan die ene dag te voeden.

Gastvrijheid kan van veel factoren afhangen. Het is altijd de vraag naar mijn ruimte, tijd, (financiële) middelen om jou te ontvangen. Dat we dat niet onbeperkt kunnen doen moge duidelijk zijn. Maar waar trek ik de grens? Hoe veel ruimte heb ik voor onbekende vreemden? Wie mag er wonen in grand (!!) hotel Europa? (Matthijs Glastra).

Protestantse gemeente Huissen, viering 27-9-2020, 10.00 uur, ds. Theo de Zwart. Erbij zijn? aanmelden@pknhuissen.nl.

Meer berichten