Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Deelnemers koffieochtend krijgen twee bonbons. (foto: Runak Sharaf)</p>

Deelnemers koffieochtend krijgen twee bonbons. (foto: Runak Sharaf)

(Foto: Runak Sharaf)

Bonbonactie groot succes!

BEMMEL - Stichting Welzijn Lingewaard heeft veel positieve reacties gekregen met betrekking tot de bonbon-actie. Alle vrijwilligers en deelnemers aan activiteiten kregen namens SWL een bonbon voor zichzelf, en een om weg te geven aan iemand die in de Week tegen Eenzaamheid wat extra aandacht kan gebruiken.

“Ik schenk mijn bonbon aan mijn buurman. Die is aan de ogen geopereerd. Ik zou hem ook aan mijn schoonzus kunnen geven, die problemen heeft met haar enkel en daardoor niet mobiel is”, vertelde een deelneemster van de koffieochtend in Bemmel. Vrijwilligster Marianne schonk hem ook aan haar buurvrouw: “Ze woont al 24 jaar naast me, en nu gaat ze verhuizen. Het kost haar veel moeite om afscheid te nemen van ons en Bemmel.”

Eenzaamheid wordt vaak niet erkend door de betroffene. Mensen zien dat hun buurvrouw of buurman zich terugtrekt, maar durven niet het gesprek aan te gaan, omdat ze weten niet hoe. Marianne te Bokkel, coördinator Participatiepunt bij SWL: “Wat belangrijk is in het gesprek als je opmerkt dat iemand in je naaste omgeving zich wellicht eenzaam voelt, is om uit te gaan van hetgeen iemand nog wel kan. Benoemen dus dat het zo knap is dat deze elke dag voor zichzelf kookt. Dat zorgt voor gelijkwaardigheid. Daarna kun je de vraag stellen of hij wel eens buiten komt.”

Movisie heeft een stappenplan hierover ontwikkeld. Dit kun je meenemen in het gesprek over eenzaamheid. Kijk voor dit stappenplan op de website of facebook van SWL: swlingewaard.nl en https://www.facebook.com/welzijnlingewaard. Uiteraard is SWL gedurende het hele jaar alert op eenzaamheid.

Meer berichten