Berry van Berkum speelt "Het orgel danst"
Logo gemeentenieuwsonline.nl
De handen van organist Berry van Berkum op de speeltafel
De handen van organist Berry van Berkum op de speeltafel (Foto: Steven Kamperman)

Berry van Berkum speelt "Het orgel danst"

Cultuur in coronatijd? 

Jazeker. Bij de Stichting Orgelkring Bemmel. Op 13 december speelt, in de Theaterkerk in Bemmel, de virtuoze organist Berry van Berkum zijn programma “Het orgel danst - de ciacona tot de tango." 
Uitvoeringen om 14:00 en 16:00. Maximaal 30 personen per uitvoering. De bar is gesloten. Mondkapje verplicht tenzij u op uw stoel zit. Telaatkomers hebben pech!
Entree €10,00. Kaarten alleen telefonisch: 06 20073150

Dansen hebben altijd geklonken op orgels, niet alleen in danszalen maar ook in concertzalen, kerken en op straat. Bekende en minder bekende componisten werden geïnspirereerd door verschillende soorten dansen. Door volkse, van oorsprong heftige dansen zoals de Passacaglia, Ciacona en de Salamanca tot subtielere dansen zoals de wals en de tango.

Bach wordt wel de meester van de dans genoemd. Hij schreef prachtige gestileerde dansen. Het eerste stuk van het programma swingt in een negen achtste maat de kerk uit.

De Ciacona is een langzame Italiaanse dans die door veel componisten is gebruikt als compositievorm. Shalom is een subtiele minimal achtige dans -evenals de Fantasia van Bert Matter.

Willem Tanke liet zich vooral inspireren en experimenteert met Afrikaanse dans ritmes en improvisaties daarop.

De meeste gloedvolle dans is natuurlijk de tango. De Zwitserse organist Guy Bovet schreef een hele verzameling tango’s van langzaam tot snel voor orgel.

Piazolla met zijn beroemde tango’s mag natuurlijk niet ontbreken, van hem horen we een bewerking van Oblivion.

U leest alles over Berry van Berkum op www.berryvanberkum.nl/

Meer berichten