Logo gemeentenieuwsonline.nl

Te weinig jonge mannen in de stad: ‘Verhoudingen raken scheef’

LINGEWAARD - Vrouwen die hopen op Valentijnsdag een mannelijke partner tegen het lijf te lopen, kunnen het best afreizen naar de provincie. Vrijgezelle mannen op zoek naar een vriendin hebben juist de grootste kans van slagen in studentensteden.

“Studentes moeten vechten voor een man of bereid zijn er een te delen”, grapt Tanja Traag. De socioloog van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet dat het vinden van een partner voor jonge vrouwen in studentensteden mogelijk moeilijker wordt. “De bevolkingssamenstelling van deze steden verandert al langer.”

Vanwege de grote toestroom ontstaan er in die steden namelijk overschotten aan jonge vrouwen, blijkt uit cijfers van het CBS. Steden als Amsterdam, Maastricht, Leiden en Utrecht huisvestten in 2020 beduidend meer ongetrouwde vrouwen dan mannen tussen de 20 en 30 jaar. In de gemeente Maastricht woonden vorig jaar bijvoorbeeld ruim 14 duizend ongehuwde jonge vrouwen, tegenover 11,7 duizend mannen.

Waar vrouwen in groten getale richting de stad vertrekken, blijven jonge mannen vaker thuis wonen. In kleine gemeenten als het Zeeuwse Borsele of het Groninger Westerwolde wonen dan ook meer vrijgezelle jonge mannen dan vrouwen. “Hierdoor raken de verhoudingen tussen stad en platteland scheef”, zegt Traag.

Traag en haar collega’s zien dat vrouwen richting de steden trekken om te gaan studeren. Na de studie verhuizen ze niet direct terug naar waar ze vandaan kwamen. Omdat mannen volgens het CBS minder vaak studeren dan vrouwen, zien zij minder noodzaak naar de stad te verkassen.

Minder impulsief

“Er wordt veel onderzoek gedaan naar waarom het onderwijs beter functioneert voor vrouwen dan voor mannen”, zegt Traag. “Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen meer plichtsgetrouw en minder impulsief zijn. Dat werkt op school in hun voordeel.”

Steden met een technische universiteit, zoals Delft en Eindhoven, vormen een uitzondering op de regel: hier wonen meer ongehuwde mannen. Ook Lingewaard is zo’n gemeente met meer jonge mannen dan vrouwen. In 2020 woonden er in de gemeente 2043, tegenover 1698 ongehuwde vrouwelijke leeftijdsgenoten. Per 100 mannen staat dit gelijk aan 83 vrouwen.

Bijkomende ontwikkeling is dat twintigers zich tegenwoordig überhaupt later binden dan eerdere generaties dat deden, blijkt uit gegevens van het CBS. Ze volgen langer onderwijs en zijn ouder voor ze een vaste baan vinden.

Niet alleen de stad waar jonge vrouwen studeren, maar ook het feit dat zij studeren heeft invloed op de liefdesmarkt, zegt Traag. Sinds halverwege de jaren ‘90 hebben vrouwen op het hbo de overhand, in het wetenschappelijk onderwijs zijn sinds 2006 meer vrouwen dan mannen als student ingeschreven.

Downdaten

En dus is het aantal hoogopgeleide vrouwen groter dan het aanbod hooggeschoolde mannen. "Een deel van de vrouwen is hierdoor samen met een lager opgeleid iemand, wat met een relatief onaardig woord wel eens downdaten wordt genoemd.” Voor downdaters heeft Traag slecht nieuws: dergelijke relaties hebben minder kans van slagen. "Scheidingskansen liggen hoger bij stellen met grote verschillen."

Valt er met Valentijnsdag in het vooruitschiet dan niets positiefs te melden over de datingmarkt? Mogelijk toch. Uit eerder CBS-onderzoek blijkt namelijk dat ruim een op de acht relaties tegenwoordig online ontstaat. De liefde fysiek tegen het lijf lopen is leuk, maar anno 2021 niet meer noodzakelijk.

Vinden van een partner in studententijd wordt moeilijker

Daten met lager opgeleid iemand wordt downdaten genoemd

‘Mannen staan er vaak laconieker in’

Zoe Rosielle is ervaringsdeskundige wat betreft het daten op een krappe markt. De 29-jarige digital content manager studeerde in Amsterdam, een van de steden waar al jaren meer jonge vrouwen dan mannen wonen.

Rosielle: “Het was niet zo dat ik geen date kon vinden, maar meer dat mannen er vaak laconieker in stonden. Ze waren niet zo beschikbaar als ze deden voorkomen, bleken nog niet over hun ex heen of lieten niks meer van zich horen. Het is ook makkelijker nog even verder te kijken als er veel meer vrouwen dan mannen zijn.”

Ook van collega’s en vriendinnen hoorde Rosielle veel “hufter-verhalen”. “Het gekste wat ik zelf meemaakte? Ik was een tijdje met een jongen aan het daten toen hij meedeelde dat hij met zijn ex op vakantie zou gaan om dingen af te sluiten. Dat was toen meteen klaar.”

Zelf is ze momenteel niet aan het daten, maar van vriendinnen begrijpt Rosielle dat er op de datingmarkt in de hoofdstad weinig veranderd is. “Ze maken een paar glühwein-wandelingen en daar blijft het bij.”

Jonge vrouwen trekken voor studie richting stad

Meer berichten