Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>(foto: Jan de Moor)</p>

(foto: Jan de Moor)

(Foto: Jan de Moor)

Start schooltuintjes in guur weer

BEMMEL - Een gure dinsdagmiddag met stevige sneeuw- en hagelbuien en driftig voorbij drijvende wolken met soms een flauw zonnetje. Winters koud, twee graden boven nul met een nog lagere gevoelstemperatuur. Geen bijen of vogels die middag. Wel kinderen in dikke jassen, capuchon op, laarzen aan en dikke handschoenen.

Tot een half uur voor de start druk overleg tussen Pius X en de vrijwilligers. Veel meningen over het doorgaan. Afwachten! Oké, maar hoelang? Henk resoluut: "Moet toch kunnen!" Maar rooster omgooien is ook wat! Liever niet. Dan het appje: “Een start met regen en hagel is misschien spectaculair, maar voor de kinderen niet erg motiverend!” Kun je dit de kinderen wel aandoen, compost uitstrooien en aardappelen poten met dit soort weer?”

Toch doen, werd het besluit. Met donderend lawaai kwamen de kinderen met de fiets aan. In plaats van een verkleumd stelletje, was het een stoere klas die er tegen aan ging. Het lesje ging over ‘ontkiemen van een boon’. Dan ineens een hagelbui. Met zijn allen in een lange rij onder het afdak van de Veldschuur (SLN). Dan door een windvlaag naar binnen gedreven. Toch kwam het zonnetje er even later weer doorheen.

Het echte werk die dag was twee aardappelen poten, 15cm diep. Volop concentratie. Kijken en vergelijken. Hoe vertaal je de plattegrond naar de juiste afstanden in je eigen tuintje. Een praktische rekenoefening met een meetlat van 50cm en dan dat putje van 15cm. Dat is niet alleen meten, maar deels ook schatten. Dat is andere koek! De schooltuintjes zijn weer begonnen.


Jan de Moor

Meer berichten