Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Een bloemenrand speciaal voor bijen. (foto: Vivian van der Torren)</p>

Een bloemenrand speciaal voor bijen. (foto: Vivian van der Torren)

(Foto: Vivian van der Torren)

Voer de bij bij op nationale zaaidag

LINGEWAARD - Op 22 april is het nationale zaaidag, een dag die in het teken staat van de bijen. Bijen en andere bestuivers kunnen namelijk alle hulp gebruiken. Steeds meer onderzoek toont overtuigend aan dat ze sterk in aantallen afnemen. Dat is zorgwekkend, wat ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit.

Ook wij mensen kunnen niet zonder bestuivers: zeventig procent van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insectensterfte. Met name onvoldoende gevarieerde voedselbronnen als gevolg van verstedelijking en monocultuur in de landbouw, maar tevens het gebruik van bepaalde pesticiden - ook wel ‘bee killers’ genaamd.

Op de nationale zaaidag kan iedereen een steentje bijdragen aan de bijenstand. Je kunt meehelpen door op 22 april in je eigen omgeving een zakje zaad te zaaien. In je tuin, balkon, of in de groenstrook voor je huis, overal is wel een plekje voor bijenbloemen. Een zakje zaad kun je gratis afhalen bij een bijenvoedselbank. In Lingewaard is onder andere zelfoogsttuin De Brouwketel een bijenvoedselbank. Kijk voor meer info en locaties op voerdebijbij.nl.

Meer berichten