Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Het &lsquo;Huis te Bemmel&rdquo;- 16e eeuw. (Collectie Het Limburgs Museum, Venlo)</p>

Het ‘Huis te Bemmel”- 16e eeuw. (Collectie Het Limburgs Museum, Venlo)

(Foto: )

Unieke prentbriefkaarten Bemmel en Ressen

LINGEWAARD - Begin februari van dit jaar ontving de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen (HKB) een ‘onbekende’ serie prentbriefkaarten uit het begin van de 20de eeuw. De serie werd geschonken door Riet Breunissen-van Olst en kwam uit de privécollectie van haar vader Gerard van Olst. De serie bevat afbeeldingen van de N.H. Kerk te Ressen en Bemmel, de R.K. Kerk te Bemmel en Oud Bemmel.

De serie prentbriefkaarten van Bemmel en Ressen die in opdracht van Albertus (Bart) Hendricus van Appeldoorn (1889-1968) uit Bemmel door de Limburgse fotograaf, filmer, producent en uitgever Hub. Leufkens (1894-1962) werd gemaakt, is tamelijk onbekend. Op de achterkant van de prentbriefkaarten is hun samenwerkingsverband te lezen: ‘Uitgave: A.H. v. Appeldoorn, Bemmel’ en ‘Foto en Copyright: Hub. Leufkens’. Uit hoeveel verschillende prentbriefkaarten de serie Bemmel en Ressen exact heeft bestaan is uit het onderzoek van Paul Oostervink van de HKB niet naar voren gekomen.

Voor de meeste liefhebbers van prentbriefkaarten is het belangrijk of een kaart ‘gelopen’ dat wil zeggen verstuurd is, hoewel ‘niet gelopen’-kaarten bijna net zoveel waard kunnen zijn. Als er nog een postzegel met stempel op zit, is de kaart nog interessanter en zonder beschadigingen is de waarde hoger. De begin juli 1964 ‘gelopen’ kaart met de kerk van Ressen is nog steeds puntgaaf!

Het bestuur van de HKB bedankt Riet Breunissen-van Olst hartelijk voor deze schenking. Later in het jaar zal deze serie uitgebreid beschreven worden in het Kringblad van de HKB.

Meer berichten