Logo gemeentenieuwsonline.nl

Zeg ‘dag’ tegen het pesten!

HUISSEN - Protestantse Gemeente Huissen, zondag 16 mei 2021. Online viering met ds. Florie van de Hoek, 10 uur. 6e Zondag na Pasen, Exaudi (Hoor! uit Psalm 27:7, waar staat: Hoor, Heer, hoe ik roep. Jezus is teruggekeerd naar de Vader en wij zijn achtergebleven. Wij voelen ons een beetje alleen, verweesd. Daarom wordt deze zondag ook wel ‘Wezen-zondag’ genoemd.

19 april: dag tegen het pesten. ‘Ach, ’t was maar een beetje plagen’. Om plagen kun je lachen, niet iedere keer is dezelfde aan de beurt. Je kunt terugplagen. Plagen is vaak één tegen één en is makkelijk te stoppen. Maar als het té lang doorgaat, kan plagen pesten worden. Pesten is géén spelletje maar macht, is machtsverschil – een hele groep tegen één. Altijd gemeen bedoeld. Pesten beschadigt, doet pijn, blijft pijn doen.
Willem Wilmink schreef liedjes voor kinderen van 2 tot 88 jaar. Over kinderpret en kinderverdriet. Over de pijn van gepest worden. Met zo’n liedje tilde hij het gekwetste leven op, draaide het een kwartslag en maakte zo van een grimlach een glimlach. In het gedicht ‘Napoleon’ is dat niet een veroordeling of troost, maar de eenzaamheid van de pester die van zichzelf heeft verloren.

Haast elke klas heeft een Napoleon.
Hij is meestal wat ouder dan de rest.
De anderen moeten doen wat hij verzon,
en hij bedisselt wie er wordt gepest.

Elke Napoleon heeft een Waterloo.
Er komt een dag, dan valt hij door de mand,
en je krijgt bijna medelijden,
zo eenzaam als hij daar staat,
en zo onthand.

(Matthijs Glastra)

Meer berichten