Afbeelding
Foto: ANP

Steeds meer mensen wonen alleen, maar daar zijn niet genoeg kleine woningen voor

Algemeen

LINGEWAARD - Steeds meer Nederlanders wonen alleen, en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat dat er de komende jaren alleen maar meer zullen worden. Toch blijft het aantal kleine woningen achter bij de vraag. Zijn tiny houses de oplossing?

Een zoektocht naar een nieuwe woning mondde uit op een desillusie voor Marjolein Jonker. “Ik huurde een rijtjeshuis met drie slaapkamers. Dat was te groot voor mij alleen en er was weinig natuur. Ik wilde een kleiner huis met een tuintje, zodat ik een moestuin kon beginnen. Maar met mijn salaris kon ik alleen een klein appartementje kopen.”

Uiteindelijk stuitte Jonker op de tiny house-beweging, die toen in opmars was in Amerika. “Dat bestond hier helemaal nog niet. Ik dacht: zo kan het wel, in je eentje in het groen wonen.” Inmiddels woont de Alkmaarse al vijf jaar samen met haar kat in een huisje van iets minder dan 20 vierkante meter op loopafstand van het stadscentrum.

Vraag en aanbod

Jonker is lang niet de enige Nederlander die alleen wil wonen, maar geen geschikte woonruimte kon vinden. In 2015 was maar 20 procent van de Nederlandse huizen 75 vierkante meter of kleiner. Dat is tot nu toe maar heel beperkt gestegen, tot 20,5 procent. De vraag is veel groter: waar in 2015 37,4 procent van de huishoudens uit één persoon bestond, is dat vorig jaar gestegen naar 38,5 procent. Het CBS verwacht nog verdere stijgingen: in 2030 zal 40,7 procent van de huishoudens uit één iemand bestaan.

In Lingewaard zijn er minder eenpersoonshuishoudens dan gemiddeld. Tussen 2015 en 2020 liep het aandeel op van 26,2 procent naar 27,4 procent. Naar verwachting zullen er in 2025 29,4 procent eenpersoonshuishoudens zijn en in 2030 30,6 procent. De hoeveelheid beschikbare kleine woningen is daar niet mee in lijn: 9,3 procent van de huizen in Lingewaard was in 2015 75 vierkante meter of kleiner. In 2021 is dat toegenomen tot 9,5 procent, minder dan het landelijke gemiddelde.

Woonwens

De Vereniging Eigen Huis herkent drie verschillende soorten eenpersoonshuishoudens. “Je hebt de jonge starters, de stellen die uit elkaar gaan en de senioren die een appartement zonder drempels zoeken,” zegt woordvoerder Hans André de la Porte. “Die drie groepen groeien allemaal, terwijl het aanbod beperkt is. Tegelijkertijd zijn kleine woningen voor de bouw lastig, omdat ze er vaak geld op verliezen. Bovendien wordt er sinds de kredietcrisis ruim tien jaar geleden minder gebouwd, en dat is nooit meer ingehaald.”

“De veranderende woonwens is te laat opgemerkt,” denkt ook Jonker. “Er is een push geweest om mensen in stedelijke appartementen te krijgen, maar veel mensen willen liever een klein huis met een tuintje.”

Is een tiny house dan het antwoord op het woningtekort? “Voor veel mensen is het een tijdelijke oplossing”, denkt De la Porte. “Het past in de levenstrend van minimaliseren. Maar als je vervolgens samen wilt wonen en aan kinderen denkt, is tiny al gauw té tiny.” Mensen moeten er niet aan beginnen puur bij gebrek aan iets anders, zegt ook Jonker. “Het moet een bewuste keuze zijn voor meer vrijheid en natuur. Het is niet de makkelijkste manier van wonen. Maar als je het echt wil, dan lukt het.”

“De veranderende woonwens is te laat opgemerkt”

“Met mijn salaris kon ik alleen een klein appartementje kopen”

Wat maakt een huis tiny?

Er is geen strak afgebakende definitie van een tiny house. Volgens de stichting Tiny House Nederland draait het vooral om de onderliggende filosofie: genoegen nemen met genoeg. De huizen zijn vaak op maat gemaakt en passen zo bij de wensen en voorkeuren van de bewoner. Daardoor zien ze er ook bijna allemaal weer anders uit. Wel zijn er een aantal handvatten:

Een tiny house is een volwaardige, vrijstaande woning die permanent bewoond word. Dat maakt ze anders dan recreatiewoningen.

Tiny houses hebben een vloeroppervlak van maximaal 50 meter.

Ze kunnen zowel verplaatsbaar als niet verplaatsbaar zijn. Het tiny house zelf mag dan permanent bewoond zijn, maar dat hoeft niet altijd op dezelfde plek te zijn.

Tiny houses en hun bewoners zijn gericht op het zo klein mogelijk maken van hun ecologische voetafdruk.

Afbeelding

Uitgelicht

Digitale krant