Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Joop bij het bijenhuis. (foto: Judith Ruhe)</p>

Joop bij het bijenhuis. (foto: Judith Ruhe)

(Foto: Judith Ruhe)

De metselbij vliegt weer!

LINGEWAARD - Afgelopen weekend zijn in de bloemenstroken langs park De Ward en op De Groenewei cocons van de wilde metselbij geplaatst in het bijenhuis. Dit is een kleine bijensoort die als zeer vredelievend bekend staat, en voor bestuiving zorgt van onder andere bloemen en fruit.

Van nature nestelt de metselbij in kleine holletjes van boomstronken, open voegen, gaatjes van kozijnen of onder de dakpannen. Met speeksel en leem metselt het vrouwtje de gaatjes dicht zodat het eitje met een kleine voedselvoorraad goed verzorgd achter blijft. Vandaar de naam metselbij. Omdat de metselbij het zwaar heeft, net als veel andere wilde insectensoorten, besteedt Joop uit Bemmel extra aandacht aan deze soort. Hij helpt de coconnen bij het overwinteren, plaatst speciale bijenhuisjes en met vele andere vrijwilligers zorgt hij voor genoeg voedsel in de vorm van bloemenstroken.


“Wilt u ook iets doen voor de metselbij? Haal wat tegels uit uw tuin en zorg voor groen, maai uw tuin wat minder, laat enkele wilde bloemen staan, en schrik vooral niet als een bijtje een gaatje in de muur van uw schuur dichtmetselt.”

Meer berichten