Logo gemeentenieuwsonline.nl

Huisarts in quarantaine

LINGEWAARD - Huisarts in quarantaine Daar zit je dan. Coronapositief na twee Moderna vaccinaties. Afgelopen week werd ik plotseling neusverkouden. Ik was al moe opgestaan. Niet zo vreemd na een dienst op de huisartsenpost, dacht ik nog. Ik was de vorige avond pas om 24.00 uur thuisgekomen en was niet meteen naar bed gegaan. De drukte van de huisartsenpost zat nog in mijn hoofd. Dus daarom laat naar bed en weer vroeg op...

Omdat ik moe was na deze korte nacht, voelde me ik me kwetsbaar. Daarom zette ik voor de zekerheid de hele dag een mondkapje op. Afijn, eind van deze dag werd ik dus verkouden. Na mijn tweede Moderna-vaccinatie in maart 2021 ben ik al tweemaal verkouden geweest. Tweemaal laten testen bij de GGD en tweemaal gelukkig negatief. Dus ook deze keer dacht ik: “Geen vuiltje aan de lucht!”. Ik ben immers gevaccineerd. Na het werk had ik nog een overleg met mijn collega’s maar voelde mij niet fit genoeg. 

Daarom vroeg ik mijn collega een sneltest af te nemen. Ik bracht zelf het staafje via mijn neus naar binnen. Best goed te doen. Al vrij snel zagen we 2 streepjes verschijnen. “Je bent positief”, zei mijn collega. Dat is de eerste medewerker in onze huisartsenpraktijk. Voor de zekerheid liet ik de volgende dag nogmaals een PCR-test afnemen bij de GGD. Maar ook deze was positief. Tsja en daar zit je dan, verplicht in quarantaine. De coronaklachten vielen mee. Behalve een neusverkoudheid, droge hoest en wat hoofdpijn had ik verder geen klachten. Ik maakte me zorgen om de praktijk. De afgelopen 2 dagen had ik patiënten gezien. Gelukkig droeg ik op de dag dat ik klachten kreeg continue een mondkapje, maar de dag ervoor alleen maar binnen de 1,5 meter.  Ik zag er vreselijk tegenop al mijn patiënten te bellen om dit vervelende nieuws te brengen, maar ze reageerden allemaal heel begripvol. Ze vroegen hoe het met me ging. 

Gelukkig was de meerderheid van de patiënten die ik gezien heb al volledig gevaccineerd. Omdat ik acuut uitviel probeerde ik een waarnemer voor de praktijk te regelen. Helaas zijn die in deze vakantieperiode moeilijk te vinden. Mijn collega’s moesten dus flink aan de slag in een tijd dat de huisartsen het toch al drukker hebben gekregen met de uitgestelde reguliere zorg en alle corona-gerelateerde zaken. Gelukkig kon ik vanuit huis bijspringen door telefonische consulten, beeldbellen en beveiligde email consulten via Mijngezondheid.net te doen. 

De forse toename in het gebruik van deze communicatiemiddelen is een effect van de coronacrisis. Handige links voor medische vragen zoals  www.thuisarts.nl en www.moetiknaardedokter.nl worden vaker gebruikt. De quarantaineperiode probeerde ik zo nuttig mogelijk te in te vullen. Tijd voor al mijn achterstallige administratie en nascholingen. Recent nog een zeer zinvolle COVID-19 cursus van de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) gevolgd. 

Nu de coronacijfers weer oplopen is het goed om in de eerste lijn voorbereid te zijn. ik begrijp dat mensen schrikken als ze lezen dat ondanks een volledige vaccinatie een COVID-19 infectie nog steeds mogelijk is. Het RIVM geeft echter aan dat de kans veel kleiner is na vaccinatie. En als u COVID-19 krijgt, wordt u waarschijnlijk veel minder of helemaal niet ziek. Het blijft dus altijd belangrijk om u te laten testen wanneer u klachten krijgt die passen bij COVID-19.Ook als u gevaccineerd bent! 

Mariëlle Langerwerf, huisarts

Meer berichten