Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>(foto: Herman Hendriks)</p>

(foto: Herman Hendriks)

(Foto: )

Nacht van de nacht: excursie door IVN Rijn Waal

HAALDEREN/BEMMEL -  Bij de parkeerplaats buitendijks Groenlanden, nabij afrit Sportlaan / Waaldijk in Bemmel wordt de excursie ‘Nacht van de nacht’ gehouden door IVN Rijn Waal. Deze is zaterdag 30 oktober om 19:00 uur en duurt 1,5-2 uur. Gids is Ruud Milder (06 38967259).

Het is fijn dat we licht hebben om ons pad straks te beschijnen. Maar overbelichting is slecht voor de natuur waar wij een onderdeel van zijn. We slapen er bijvoorbeeld steeds slechter door en maken te weinig melatonine aan. Het geeft ook schijnveiligheid.
Mensen die buiten de licht kring staan zien jou, maar jij ziet hen niet! We zien de sterren en het heelal niet meer en vervreemden hiervan. We denken dat we de maatstaf der dingen zijn maar we komen voort uit de natuur. Die natuur omvat het hele heelal. “We zijn sterrenstof”, zei Carl Sagan en het is een wonder dat onze aarde en wij bestaan. Zeker nu in deze tijd van een ongehoorde klimaatuitdaging, willen we aandacht vestigen op die onmetelijkheid ervan maar tevens ook de kwetsbaarheid van onszelf. Dit doen wij vanavond door stil te staan bij de duisternis, met verhalen over niet alleen de natuur maar ook de sterren die dan hopelijk zichtbaar zijn. Gunstig daarbij is wel de maandstand die al voorbij het laatste kwartier is en het zicht op sterren minder beïnvloedt.

Daarnaast zullen we ook perioden stil zijn om te luisteren of we mogelijke nachtelijke activiteiten kunnen waarnemen. Ook de invloed van licht op de natuur zal hierbij aan bod komen. Denk aan waterdichte schoenen of laarzen en vergeet uw verrekijker niet. Aangezien de zon al onder is vanaf 18.15 uur, kan voor de terugweg een zaklamp handig zijn. Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Meer berichten