Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Damtoernooi Huissen 1949.</p>

Damtoernooi Huissen 1949.

(Foto: onbekend)

Geschiedenis van de damverenging Huissen

HUISSEN - Huissen is en was een zeer succesvolle damstad. Liefst achtmaal werd de nationale titel behaald! De families Van Aalten, Berends en Kemperman lever(d)en vele succesvolle spelers.

De schrijvers, Jan Zweers en Emile Smit, geven aan dat niet alles in één hoofdstuk van een boek  beschreven kan worden. Wel zie je een mooi overzicht met foto’s, vele namen en wetenswaardigheden. Damvereniging VBI begon in 1934 onder de naam Huisssen. Even later werd de naam Gezellig Samenzijn. Begonnen werd op ’t Zand in ’t Gochs Koffiehuis. Een aantal jaren Later werd café onder de Linden het onderkomen. Nu speelt men in ’t Koelhuis.

Ook de damsport in Huissen maakte in de loop der jaren ontwikkelingen door. Er kwam een professionalisering van de sport en sponsors worden aangetrokken. Ook kwamen er enkele buitenlandse spelers. De bekendste is Aleander Baljakin. Al meer dan dertig jaar een steunpilaar. Verder leveren de schoolkampioenschappen de nodige nieuwe leden op.

Vaak voer(d)en de mannen de boventoon. Vlak echter de dames niet uit. Zo wordt Petra Polman op zestienjarige leeftijd in 1980 dameskampioen van Nederland. En Lotte Aleven in 2008 pupillenkampioen van Nederland.

Het boek is vanaf heden verkrijgbaar voor negen euro bij museum Hof van Hessen aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen. Geopend, behalve maandag, alle ander dagen van de week van 13.00 tot 16.30 uur. Vrijdags al vanaf 10.00 uur. Mailadres: museum@huessen.nl.

Meer berichten