Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>21 woningen in de Gerard Rijssenbeekstraat, Klappenburgstraat en Meidoornstraat worden gesloopt voor de 28 nieuwbouwwoningen.<br><br><br></p>

21 woningen in de Gerard Rijssenbeekstraat, Klappenburgstraat en Meidoornstraat worden gesloopt voor de 28 nieuwbouwwoningen.


(Foto: Sjaak Veldkamp)

Lingewaard is voor woningbouw afhankelijk van projectontwikkelaars

BEMMEL – In actualisatie naar woningbouwbehoefte blijkt dat alleen al in Bemmel tot 2030 een behoefte is aan nieuwbouwplannen voor circa 450 woningen. GroenLinks begint ongeduldig te worden en heeft een schouw gedaan naar eerder genoemde projecten waar nog geen teken van activiteit is te bespeuren. “GroenLinks is zich ervan bewust dat deze locaties niet in het bezit zijn van de gemeente, maar ook hier zou de gemeente proactief kunnen handelen.” Duidelijk is wel dat Lingewaard afhankelijk is van projectontwikkelaars en bouwbedrijven. 

Wethouder Helga Witjes kent de nood in Bemmel. In november schreef ze aan de raad dat de huidige plannen onvoldoende zijn om in de behoefte te kunnen voorzien. “De verwachting is dat de woningbehoefte niet minder zal worden, gezien de landelijke woningnood” Van de 450 gewenste woningen zijn er dit jaar 54 opgeleverd. Op dit moment zitten er circa 185 woningen in concrete plannen. De grootste mep (85 woningen) gaat naar de Zandsestraat. Het jaartal is echter nog niet bekend. Om de verwachte woningbehoefte in Bemmel tot 2030 op te lossen zijn nog ruim 200 woningen nodig. Hiervoor staat niks op papier voor mogelijke plannen. 

GroenLinks vraagt het college meer duidelijkheid. Het duurt allemaal zo lang. “Waarom liggen de bouwactiviteiten rondom een aantal locaties stil?” Zoals rond het Wapen van Bemmel. Waarom moeten de mensen tot 2023 wachten voordat het complex is voltooid. Procedures hebben zijn tijd nodig. Juli/augustus volgend jaar verwacht het college dat het bestemmingsplan onherroepelijk. Daarna volgt de aanvraag omgevingsvergunning en kan de bouw eind 2022 starten.

Hof van Ambe ligt maanden stil, constateert GroenLinks. Druk, druk bij de initiatiefnemers, zegt Witjes. De gemeente kan ze niet achter de vodden zitten. “Wel vragen we regelmatig aandacht om snel te gaan bouwen in verband met de woningnood.”

GroenLinks kijkt naar het kavel Dorpstraat 68. De ontwikkelaar onderzoekt de optie voor appartementen in de middenhuur. Op de naastgelegen locatie autobedrijf Hans Huijbers komt een woning. Maart/april start de sloop van 21 woningen voor reconstructie Klappenburg. Aansluitend schrijft Helga Witjes, kan de bouw starten van 29 woningen.

Meer berichten