Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto:

Huissen in Tekstbeeld: De kastanje als winterboom…

HUISSEN - De vier seizoenen, lente, zomer, herfst en winter, vlogen dit jaar weer voorbij. Ook dit jaar liet ik me inspireren door mijn passie: bomen. Al vanaf mijn jeugd heb ik een verbinding met bomen. Ik plantte destijds diverse bomen in de tuin van mijn vader waaronder een witte paardenkastanje: mijn lievelingsboom. Bomen, ze hebben een opbeurende werking en geven energie. Zeker in deze nare coronatijd: de lockdown. 

Tekst een fotografie: Gerrie Aldershof 

Inmiddels is het winterseizoen alweer daar. Het bladgroen is onttrokken uit de bladeren van het zomerseizoen waardoor die kleurrijke bladeren van het herfstseizoen verschenen. Dat blad is inmiddels gevallen en nu trekken de bomen in diverse stam- en takstructuren in het winterseizoen de aandacht. Vooral de stoere en robuuste bomen. Neem maar eens de karakteristieke kastanjeboom; de witte paardenkastanje. Mijn lievelingsboom, dus. Een fraai lint van deze kastanjesoort staat al een dikke veertig jaar langs het Grevenveld in woonwijk De Zilverkamp. Een deel van dat kastanjelint is te zien vanuit onze dijkwoning aan de Binnendijk. Een prachtig gezicht.

De witte paardenkastanje is de Hercules onder de bomen. Opvallend bij deze kastanjesoort is de gedraaide stam die zich verder kenmerkt door vlakken met vierkante ‘vakjes’. Boven de boomvoet met die stam toont de kastanjeboom in het winterseizoen zijn ware gezicht. Zijn gespierde schouders met geweldige armen waarvan de ellebogen met de vele vertakkingen als handen naar de hemel wijzen daarmee toont de kastanjeboom zijn oerkracht. Die torso draagt in het zomerseizoen de weelderige bladerenkroon. 

Samenvattend. Deze kastanjesoort heeft als winterboom een indrukwekkend grijsbruin silhouet. Dat silhouet spreekt bij diverse weersomstandigheden tot de verbeelding. Zeker als dat silhouet uitdagend afsteekt tegen de blauwe hemel of dromerig bij een grijze dag of sprookjesachtig bij rijp of sneeuw dan wel mysterieus bij maneschijn en sterrenhemel.

Aan het einde van het zomerseizoen zijn aan de takeinden van de witte paardenkastanje al kleine harsachtige en plakkerige bruine knoppen te zien. Dat zijn de zogenaamde winterknoppen. Iedere winterknop bevat al een piepklein pakketje ‘groei en bloei’. En zodra de dagen in januari weer lengen zwellen die knoppen steeds meer en meer op. Daarna begint de boom aan een nieuwe cyclus, het lenteseizoen, met een uitbundige bloei: de witte ‘kaarsen’ met een knipoog naar de kersttijd. Kortom: het Nieuwe Leven! 

Meer berichten