Afbeelding
Foto: José Rutten

Rotkonijnen in de schooltuin

Algemeen

BEMMEL - Rotkonijnen, zegt een van de kinderen wat boos, alleen het steeltje staat er nog. Bij mij ook met nog een blaadje eraan… niet zo erg want er staat nog een heel veld broccoli. Mijn plantje staat er nog wel… ik weet wel waarom: er staan ook bietjes en die lusten konijnen niet.

De kinderen van IKC De Regenboog waren in het lesje Plaagdieren al gewaarschuwd. Alle broccoli is opgevreten, behalve de planten die in de groepstuin staan. Daar ligt een net overheen. Een paar kinderen hebben toch moeite met zoiets, aldus de meester. De meesten huppelden over de teleurstelling heen, blij als ze zijn met de bezigheden in hun tuin.

Droogte, duiven en konijnen en insecten als luis, wortelvlieg en aardvlooien en niet vergeten de slakken maken tuinieren niet makkelijker. Maar de interesse voor de aanpak ervan is wel groot en levert veel vragen op. En kinderen vinden het juist leuk om daarover te kletsen en hun mening te vormen: Hoe maak je brandnetelgier tegen luis?, Hoe gebruik je een bierval tegen slakken?. Of: Wat doe je tegen de wortelvlieg?

Het noemen van Afrikaantjes tegen de wortelvlieg, slakkenkorrels, of het gebruik van netten, vallen en klemmen roept allerlei ethische vragen op: Kan het ook anders? Je wil toch niet meemaken als je een vogel uit het net knipt, je per ongeluk het pootje meeneemt, wat mij overkwam. Leuk was dat een van de kinderen als experiment per sé het 00 bierblikje met wat bier erin wilde hebben om in zijn tuintje slakken te vangen. Dus, onderzoekend leren!
Jan de Moor

Uitgelicht

Digitale krant