De Doornenburgse schutterij neemt deel aan het defilé tijdens het schuttersconcours in Millingen aan de Rijn.
De Doornenburgse schutterij neemt deel aan het defilé tijdens het schuttersconcours in Millingen aan de Rijn. Foto: www.schutterijdoornenburg.nl

Kring van schutterijen en gilden: 75 jaar

Algemeen

LINGEWAARD - Op 28 en 29 mei wordt in Millingen aan de Rijn het 75-jarig bestaan gevierd van de schutterskring Rijk van Nijmegen - de Betuwe. Het feestprogramma bestaat uit veel folklore en spektakel met aandacht voor de eeuwenoude tradities uit de wereld van schutterijen en gilden.

De schutterskring is een verbond van dertien samenwerkende zelfstandige Gelderse schuttersgilden, schutterijen en gilden.

In 1947 richtten de schutterijen en gilden uit Angeren, Doornenburg, Gendt en Huissen de kring De Betuwe op. In hetzelfde jaar deden de schutterijen en gilden aan de andere kant van de Waal hetzelfde met de kring Rijk van Nijmegen. In 1972 zijn beide kringen samengevoegd. Jaarlijks organiseert één van hen een schuttersconcours.

Het jubileum wordt op zaterdag 28 mei gevierd met om 12.30 uur een schuttersmis in de Sint Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn. Om 14.30 uur start het jubileum koningschieten bij het schuttersgebouw van O.E.V. aan de Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn. Na de huldiging van de jubileumkoning start om 17.00 uur de jubileumreceptie.

Op zondag 29 mei vindt het schuttersconcours plaats. Om 11.00 uur is de officiële opening aan de Loswal in Millingen aan de Rijn. Rond het middaguur marcheren 13 gilden en schutterijen met vendels en muziek door de straten van Millingen aan de Rijn. Aansluitend zijn er wedstrijden in het vendelzwaaien, bielemannen, marketentsters, muziek, majoretten en in het schieten. In het schuttersgebouw van O.E.V. is de hele middag een schuttersfeest. Toegang is gratis.
Meer info: www.schutterskringnijmegen-betuwe.nl

Uitgelicht

Digitale krant