Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Slag om Huissen, het vuurvechten.</p>

Slag om Huissen, het vuurvechten.

(Foto: Archief Gilden)

Na twee jaar zal Huissen weer ontzet worden

HUISSEN - Op zaterdag 26 juni zal de strijd om Huissen los barsten. De Huissense gilden, en verschillende groepen strijders, zullen het stadje weer bevrijden van Hertog van Gelre. Het Beleg en Ontzet van Huissen vond plaats van 26 mei tot 25 juni 1502, toen Hertog Karel van Gelre vanuit Arnhem probeerde om de Kleefse enclave Huissen in te nemen. 

Het beleg eindigde met de hulp van Kleefse legertroepen, die het Arnhemse leger versloegen in een veldslag. Zaterdag 26 juni staat vol met tradities met als hoogtepunt de Slag om Huissen. Vanaf 11.00 uur zullen de gilden door het centrum van Huissen gaan, er zal gevist worden in de strang, om te laten zien dat we voedsel genoeg hebben.
De Wildeman zal kinderen vermaken en barricaden opwerpen. Omstreeks 16:00 uur zal de slag om Huissen plaats vinden aan de molenweide. Daar is ook het Gelderse kampement. Na de slag zullen de gilden met hun strijders in triomftocht door Huissen gaan.
De volgende dag is er het koningschieten, een jaarlijkse strijd om de titel van koning van het Sint-Laurentius- of Sint-Gangulphusgilde door het schieten op de klos. Om 14.00 uur zullen de evenementen op het Raadshuisplein beginnen met het Vogelschieten. Meer informatie en programma staan op www.gildenhuissen.nl, of te volgen op Facebook.

Meer berichten