Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Piet Lentjes ontvangt Bronzen Leeuw.&nbsp;</p>

Piet Lentjes ontvangt Bronzen Leeuw. 

(Foto: archief HKH)

Kersen leiden tot de Bronzen Leeuw, een onverwacht vervolg

LINGEWAARD - Een hoge pief uit Den Haag koopt in 1950 een maaltje kersen verpakt in ‘De Nieuwe Koerier’. Hij leest in die krant het verhaal over de door Huissenaar Piet Lentjes verrichte heldendaden (1940) op de Grebbeberg. Resultaat van het krantenbericht… een hoge dapperheidsonderscheiding, de Bronzen Leeuw, uitgereikt in 1952 door prins Bernhard! 

Het hele verhaal staat in de nieuwste uitgave van ‘Mededelingen’, het tijdschrift van de Historische Kring Huessen. Ook vindt u er nog een ander WO2 verhaal in over de Huissenaar Gerardus Pelkman. Hij was verplicht tewerkgesteld in Duitsland, verrichte daar verzetsactiviteiten en werd verraden. Geradus Pelkman stierf in 1943 in een gevangenis in Brandenburg.

Deze keer staan er ook weer veel foto’s in “Mededelingen” en is er een diversiteit aan artikelen. Zo komen bijvoorbeeld de Aloysiusschool, Agnesschool en Julianaschool uitgebreid aan bod. Verder is er aandacht onder andere voor de wijk de Zilverkamp en het trieste leven van Theo ten Westeneind.

Ook bij de HKH slaat de vergrijzing toe. Vandaar een oproep voor jonge actieve vrijwilligers, zoals bij de werkgroep educatie. De werkgroep Transcriptie en de groep Baliemedewerkers komen overigens in het tijdschrift uitgebreid aan bod.

De nieuwste uitgave van Mededelingen wordt binnenkort (of is al) bij de leden bezorgd. "Wilt u een exemplaar of heeft u een vraag, stuur dan een mailtje naar mededelingen@huessen of kom langs bij museum Hof van Hessen aan de Vierakkerstraat 39."

Meer berichten