Winnaar 2019 met eigenaar Stal De Groningers en rijder John de Leeuw.
Winnaar 2019 met eigenaar Stal De Groningers en rijder John de Leeuw. Foto: Jan Willemsen

Buitenzorg kortebaandraverij op De Teselaar

Algemeen

BEMMEL - Nog een paar weken en het is weer zover, daags na de ponyjaarmarkt is de Buitenzorg kortebaandraverij. Dit jaar is het voor de veertiende maal dat deze gereden wordt. Dan zien we weer de paarden draven op De Teselaar. Het is inmiddels een vaste waarde voor ons dorp geworden.

Door Jo de Haar

We zitten weer volop in de voorbereiding voor de organisatie van onze Bemmelse Paardendagen. Maandag 15 augustus 2022 de 63e ponyjaarmarkt en dinsdag 16 augustus 2022 onze kortebaandraverij. Alles lijkt weer vreemd na twee jaar geen kortebaandraverij te hebben kunnen organiseren. Dit jaar is het paardenbestand ook een stuk lager dan voor twee jaar terug.

Verschillende eigenaren zijn gestopt met hun dure hobby en zijn nog steeds op zoek naar een goed kortebaanpaard, maar deze zijn niet overal te koop. Deze paarden moeten op een zeer korte afstand zeer snel kunnen vertrekken en dat kan niet elk paard. Daarom zijn deze paarden zeldzamer en komen vaak uit het buitenland. Maar om dit probleem op te lossen heeft de Kortebaanbond besloten dat er maar 16 paarden per kortebaandraverij mogen starten. 

Om dit toch aantrekkelijk te maken, wordt er met een nieuw systeem gestart. Hiervoor is de Grand -16 in het leven geroepen. Hierbij starten na de eerste omloop de acht paarden die de eerste ronde niet overleefd hebben een herkansingsronde en zo komen er weer vier bij en zodoende is het aantal voor de tweede omloop dan weer twaalf paarden. Door een speciaal lotingsysteem kunnen deze vier paarden niet geloot worden tegen het paard waar ze in de eerste omloop door zijn uitgeschakeld. 

Ook veranderd er dan met het wedden iets, maar daarover de volgende keer. Het paard Ronny Brandt, dat hier de laatste keer gehuldigd is als winnaar, loopt wellicht ook weer in Bemmel. Zijn eigenaar, Michel Roggen van Stal De Groningers, heeft in de twee jaar dat er geen draverijen zijn geweest, toch zijn paarden in bezit gehouden en plukt er nu reeds de vruchten van. Er zijn inmiddels tien kortebaandraverijen gehouden en daarvan heeft hij er inmiddels zes gewonnen en verscheidene plaatsgelden.

Uitgelicht

Digitale krant